23 April 2011

Frekuensi Gelombang Otak

Otak manusia mempunyai jaringan yang paling banyak menggunakan tenaga  berbanding organ lain terutamanya  proses yang melibatkan metabolisme pengoksidaan dan glukosa; oleh itu otak kita sangat sensitif akan perubahan kuantiti oksigen dan glukosa dalam darah. Jadi adalah normal untuk kita berasa lapar apabila memaksimakan penggunaan otak sama ada ketika kita belajar, berfikir, berbincang atau berdebat, dan membuat pekerjaaan yang melibatkan pemikiran kritikal.

pada zaman dahulu, otak hanya dikenali sebagai pengisi tengkorak di mana jantung dianggap sebagai minda.
Mengikut kajian dalam mengkaji gelombang otak manusia, otak menghasilkan lima jenis gelombang otak iaitu Alpha, Beta, Delta, Gamma dan Theta. Otak turut menghasilkan impuls elektrik yang terjana melalui penggunaan otak dalam keadaan tertentu dalam melalui lohong-lohong yang berlingkar dalam tengkorak kita ini serta mempunyai frekuensi Hz yang berbeza-beza sama ada dalam fasa sedar, rehat, panik, berfikir, dan yang seangkatan dengannya. Ia boleh diukur dengan alat pengukur gelombang otak iaitu EEG (Electrocenphalograph).

Gelombang otak Alpha
Gelombang otak Alpha melambangkan aktiviti istirahat yang berlaku dalam otak kita seperti baring-baring melayani khayalan di atas katil, melepakkan diri di taman menonton panorama indah dan seangkatan dengannya. Ia terhasil apabila badan kita berada dalam keadaan rehat dan minda kita dikosongkan daripada hal-hal yang boleh menyebabkan kita stress, panik dan gundah. Gelombang ini juga turut menggalakkan penghasilan Serotonin yang biasanya berada di bawah paras normal apabila berada dalam tertekan. Gelombang ini menggalakkan pemikiran yang positif, kreatif dan emosi yang terkawal. Dalam pembelajaran yang lebih berkesan, ia menggalakkan otak kita untuk mudah mengingat dan memahami maklumat secara pukal kerana gelombang otak Alpha menghubungkan otak kanan dan otak kiri.

#Cara-cara nak mempertingkatkan gelombang otak Alpha
  • Meminum alkohol di mana ia akan meningkatkan gelombang secara dinamik dan salah satu punca kenapa peminum tegar ketagih dengan alkohol kerana mereka perlu minum demi untuk mencapai kondisi dinamik gelombang otak Alpha. Tapi ini tidak bagus untuk kesihatan jangka panjang dan haram untuk umat Islam meminum alkohol kerana memabukkan. Contoh lain yang berfungsi seperti alkohol ialah marijuana.
  • Bermeditasi mengikut amalan agama masing-masing. Contohnya seperti agama Islam, membaca Al-Quran, mendengar bacaan Al-Quran, berzikir dan lain-lain meningkatkan gelombang otak Alpha.
  •  Menutup mata dan cuba membayangkan visual dengan lebih jelas turut meningkatkan gelombang ini serta mengamalkan pernafasan dalaman menggalakkan peningkatan oksigen ke otak.
  • Merehatkan diri menikmati pemandangan alam, atau pun mandi lama-lama dalam sungai/kolam mandi atau pun tepi taman sudah memadai untuk mendapatkan kondisi yang menenangkan diri.
Gelombang otak Beta
Secara tipikalnya, gelombang otak Beta dihasilkan oleh otak kiri. Setiap kali anda menyelesaikan masalah matematik, membaca buku, berfikiran kritikal, bermain catur mahu pun bermain permainan yang melibatkan strategi, atau tengah menjawab soalan peperiksaan, maka mencanak-canaklah gelombang otak Beta ini. Para dewasa kebiasaannya mempunyai gelombang ini lebih kuat daripada kanak-kanak dan remaja memandangkan kanak-kanak lebih dikuasai oleh gelombang otak Alpha.

Gelombang otak Beta berkaitan dengan kebolehan untuk berfikir secara kritikal, fokus dengan dalam sesebuah perkara yang logical dan terikat dengan realiti. Akan tetapi, gelombang yang terlebih paras normalnya menyebabkan tekanan tinggi, keraguan yang melampau, cepat gementar. Banyak kelebihan gelombang ini kerana ia boleh menyebabkan anda untuk berfikir dengan pantas dalam menyediakan penyelesaian masalah secara logikal. 

Gelombang otak Delta
Gelombang otak Delta merupakan frekuensi yang paling perlahan dan hanya aktif apabila kita berada di dalam peringkat tidur yang ketiga dan keempat serta berkaitan dengan keadaan bawah sedar di mana anda tidak akan ingat apa-apa apabila gelombang otak Delta menguasai. Mengikut kajian, mereka yang mempunyai kuantiti gelombang otak Delta yang tinggi mempunyai bahagian empati yang tinggi.

[Pastinya apa yang aku katakan selepas ini para wanita suka] Gelombang ini apabila ia mencanak-canak, akan menghasilkan hormon anti-cepat tua. Tambahan pula, ia menolong memulihkan minda kritikal, membaiki otot-otot, dan menggalakkan pertumbuhan normal hormon, menghasilkan Melatonin dan mengaitkan intuisi dan spiritual secara lebih mendalam serta mengurangkan tahap adrenalin.

Gelombang otak Gamma
Gelombang otak Gamma yang berfrekuensi paling laju berbanding yang lain merupakan gelombang otak yang boleh mengaitkan dan memproseskan kesemua bahagian dalam otak. Ia berkaitan tentang tahap kecerdasan yang tinggi, kebolehan mengawal diri yang tinggi, ingatan yang kuat, tingkat tinggi persepsi terhadap realiti dan perasaan gembira yang semula jadi. Mereka yang kekurangan gelombang otak Gamma ialah mereka yang kurang cerdas dan biasa-biasa sahaja.

Gelombang otak ini mencanak-canakkan persepsi anda tentang realiti melalui pancaindera anda. Ia menyebabkan boleh menghidu dengan lebih baik, membayang visual dengan lebih jelas, menajamkan pendengaran, dan rasa lidah menjadi lebih kuat dalam merasai makanan. Dalam erti kata lain, gelombang ini menguatkan pancaindera lebih baik daripada mereka yang kekurangan gelombang otak Gamma kerana ia mampu menggabungkan pancaindera anda menjadi satu dalam sesuatu keadaan. 

Gelombang otak Theta
Gelombang ini adalah yang kedua paling perlahan dalam kesemua frekuensi dan berkaitan dengan peringkat pertama dan kedua tidur, tidur siang dan proses bermimpi. Ia mendominasikan otak kita apabila kita tidak berupaya untuk menumpukan perhatian. Mereka yang mempunyai masalah masalah kesukaran memberi perhatian utk tempoh yg lama (ADD dan ADHD) tidak mampu untuk keluar dari keadaan Theta tersebut apabila kejadian tersebut memerlukan lebih fokus. Secara majoritinya, manusia mudah menukar kondisi gelombang otak mereka daripada Beta ke Alpha ke Theta dan sebaliknya di mana pemfokusan mental yang tinggi diperlukan.

Kanak-kanak secara signifikannya mempunyai kuantiti yang lebih tinggi dalam gelombang otak Theta menyebabkan mereka tidak mudah tertekan berbanding orang dewasa dan menjadikan mereka lebih mudah meluahkan apa yang berada dalam minda mereka dan berani mencuba sesuatu yang baru. Gelombang ini menghubungkan minda separa sedar dalam menyelesaikan masalah dan memprogram semula otak anda dengan idea dan kepercayaan ke atas sesuatu yang anda mahu percaya. Mereka yang mempunyai gelombang otak Theta maklum diketahui sebagai mereka yang berfikir lebih kreatif berbanding yang lain dan cepat tangkap dalam mempelajari sesuatu terutamanya linguistik.

__
Oleh yang demikian, kita semua punya frekuensi yang berbeza dalam mengaplikasikan penggunaan otak dalam setiap pekerjaan yang kita lakukan. Frekuensi gelombang otak boleh dimanipulasikan secara maksima untuk meningkatkan upayaan otak. Untuk meningkatkannya, perkara pertama yang anda harus lakukan ialah dengan mencari jawapannya.

inspirasi: menjadi tikus makmal Share |

4 komen:

zey said...

oh,..... patotlah aq selalu lapar tyme study week... padahal duk dlm blik je. mulut mesti nak mengunyah.
nice info utk dikongsi. =)

AlexiaAqram said...

ada alat untuk mengukur kadar beta dalam otak di Petrosains KLCC. Sila cuba.

Dark Half said...

gelombang apa yer yg muncul tetiba bila aku sdg baca blog tapi mata tertutup sekejap dan teros bermimpi merapu, let's say 30 secs or so?

berlawanan dgn fasa tidur dan mimpi yg penah aku baca

Lucifer said...

gelombang theta. sebab hilang fokus suddenly, jadi memasuki theta state.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...