22 May 2011

Bagaimana Kembar Terjadi?


Beritahu aku siapa yang tidak teruja dengan anak kembar?
Kesakitan mengandung dan melahirkan adalah sangat mencabar dan akhirnya setelah tempoh melahirkan tiba, bayi yang keluar biasanya lebih dari satu (kita boleh kata dua sebab biasanya di Malaysia, anak kembar adalah dua atau tiga). Jadi, bagaimana kelahiran kembar ini boleh terjadi mengikut teori sains? Aku tegaskan teori sains memandangkan benda begini adalah kuasa Allah dan tentunya, kalau mengikut kepercayaan kaum dan budaya, kau akan tergolek tidak mahu percaya.

Seperti yang kita ketahui, ada dua jenis kembar iaitu kembar seiras dan kembar tidak seiras.

Kembar Seiras (kadangkala akan berlaku kembar Siam juga)
Secara teorinya, satu sperma akan bercantum dengan satu ovum untuk proses persenyawaan dan penghasilan zigot. Tetapi, sedikit istimewa dalam penghasilan kembar, pelanggaran antara sperma dan ovum tadi adalah kuat sehingga mengakibatkan ovum tadi terpecah dua dan menghasilkan dua zigot yang disenyawakan. Jadi ketika ini, ada dua zigot di dalam satu plasenta. Tetapi, jika perpisahan itu tidak sempurna, maka, kes bayi kembar Siam akan berlaku di mana terdapat percantuman di bahagian ataupun anggota tertentu.

http://atlanticare.adam.com/graphics/images/en/19745.jpg
Gambar : [Atas]: Kembar seiras. [Bawah] : Kembar tak seiras

Kembar Tak Seiras.
Ini adalah sesuatu yang jarang berlaku, di mana di dalam proses sperma dilepaskan sebanyak beribu-ribu, tetapi ada dua yang berjaya masuk dan ovum yang terhasil ketika itu adalah dua yang aktif. [Kebiasaannya, satu sperma dan satu ovum dalam proses persenyawaan]. Jadi, kedua-dua sperma dan ovum akan melakukan proses persenyawaan, di mana, zigot yang terhasil akan mempunyai ciri-ciri tersendiri.

http://content.revolutionhealth.com/contentimages/h9991443_001.jpg
Gambar : [Kiri] Kembar seiras [Kanan] Kembar tak seiras

Selain daripada proses semulajadi di atas, ada juga fakta yang menyatakan, kembar mungkin terhasil disebabkan faktor genetik serta peningkatan penggunaan dadah perangsang yang mengakibatkan proses ini boleh berlaku semasa persenyawaan.
Share |

2 komen:

karl said...

dalam erti kata lain, kembar tak seiras boleh terjadi dalam kes seorang perempuan bersetubuh dengan lebih daripada seorang lelaki.

daddyzkool said...

atau mungkin kejadian "workout" berlaku dalam jarak yang terdekat.


aku sudah milikinya.


alhamdullilah...tkaseh info yg cantik.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...