22 May 2011

White House's situation room



Bilik situasi Rumah Putih, atau pun dalam bahasa Inggeris White House's situation room merupakan sebuah bilik yang berfungsi memberikan informasi terkini (real time information) kepada Presiden Amerika ketika berdepan dengan sesuatu krisis. Sebagai contoh, semasa penaklukan Iraq, masa ribut Katrina dan contoh terbaru semasa Operasi Neptune Spear yang dilaksanakan oeh anggota komando SEAL untuk membunuh Osama bin Laden. Selain tu, sebarang perkembangan berkenaan konflik antarabangsa yang membabitkan kepentingan Amerika turut dipantau di bilik situasi tersebut.

Bilik situasi Rumah Putih ni mulanya diwujudkan atas arahan arwah John F Kennedy semasa penaklukan Bays of Pigs di Cuba pada tahun 1961. Pada masa tu Kennedy mendapati susah dia nak buat keputusan sebab maklumat terkini semasa cubaan penaklukan tu berlaku lambat sampai kepada beliau, jadi dia suruh situation room tu diwujudkan agar dia mendapat akses pada informasi terkini krisis pada masa tu.

Walaupun fungsi utama bilik situasi ni untuk beri maklumat terkini dalam bentuk audio, visual dan juga taklimat kepada Presiden Amerika, tapi bilik situasi ni tetap ada pegawai yang dah ditetapkan untuk monitor setiap perkembangan sepanjang 24 jam. Pegawai yang bertanggungjawab biasanya terdiri daripada pegawai - pegawai perisikan dan ketenteraan, adalah dalam 30 orang pegawai yang in charge atau pun bertanggungjawab terhadap sebarang perkembangan yang diikuti melalui bilik situasi ni.



Berkenaan alat-alat dan teknologi yang digunakan dalam bilik situasi ni, susah la sikit nak tau sebab off course la itu maklumat sulit. Tapi yang pasti mungkin ada world wap, skrin projektor, video conference facilities, dan teknologi satelit. Berdasarkan laporan media Amerika, bilik tu dilengkapi dengan sistem sensor untuk menghalang sebarang komunikasi luar bila mana-mana individu masuk ke dalam bilik tu dengan membawa telefon selular atau PDA. Bilik tu juga dilengkapi dengan sistem kalis bunyi untuk mengelakkan sebarang perbincangan dalam bilik tu terdedah kepada staff-staff di luar bilik tu. 

Adakah Malaysia pun ada jugak? Rasanya secara logik, mana-mana negara pun mesti ada kemudahan teknologi macam ni. Cuma setakat ni yang Malaysia punya takde maklumat, jadi layan je la cerita pasal yang Amerika punya ni.




Share |

1 komen:

Lucifer said...

Malaysia ada, tetapi sudah pasti rahsia.

tahu kan landasan kapal terbang bawah tanah yang ada di Malaysia? (aku dah lupa di mana ia terletak)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...