09 June 2011

Half atheist



Assalamualaikum, 
Berdasarkan ape yang Prof VS Ramachandran tu cakap, melalui eksperimen yang dia buat, dia mendapati otak hemisfera kiri dan kanan pesakit bila dirangsang dan diberikan soalan "anda percaya pada Tuhan?", hemisfera kanan percaya pada Tuhan, tapi hemisfera kiri pulak tak percaya pada Tuhan. Dia kemudian buat lawak sinis dari sudut teologi (bukan Teohlogy, Teohlogy merupakan buku karangan Patrick Teoh, pelakon dan pelawak yang cool), lepas mati ke mana roh pesakit tu akan pergi, ke neraka atau syurga sebab bahagian otak yang berbeza bagi jawapan yang berbeza pasal kepercayaan kepada Tuhan. Otak pesakit tu menunjukkan pesakit tu merupakan half atheist.

Wujud ke half atheist? Perbincangan persoalan ni merupakan suatu paradoks yang tak boleh nak diselesaikan, serupa macam nak mendapatkan nombor perpuluhan mutlak sebagai penyelesaian 1/3 atau 7/9. Sekularisme, macam kehidupan kebanyakan kita sekarang taklah seteruk atheism, tapi sejak aku hidup dalam tempoh 10 tahun kebelakangan ni keluar istilah moderate Islam, extreme Islam - tak kedengaran pulak pasal moderate Christian, Hindu, Buddha dan sebagainya, jadi terlintas jugak dalam kepala aku wujud tak half atheist, sebab kalau Islam pun macam regulator suhu air cond yang boleh diubah mengikut low, moderate dan high (extreme), mesti atheism pun ada skala yang macam tu.

Mungkin kita boleh bagi profile half atheist berdasarkan beberapa kriteria tertentu. Sebagai contoh, seorang Muslim yang belajar melalui Islam, Adam dan Hawa diciptakan di syurga dan kemudian turun ke bumi. Tapi bila dia belajar di peringkat A level, atau pun tingkatan 6 mungkin dia akan diajar, semua makhluk atas muka bumi ni berevolusi. Dia pun setuju. Evolusi menyelamatkan sesetengah makhluk, dan mengetepikan makhluk yang lain daripada gene pool berdasarkan kemampuan mereka untuk survive. Dia setuju lagi. Kemudian diajar pulak, manusia - berevolusi daripada beruk, dan dah dibuktikan melalui saintifik yang DNA chimpanzi 99% sama dengan manusia. Dia mungkin tak setuju, tapi atas kertas peperiksaan dia akan muntahkan teori evolusi yang menolak penciptaan Adam dan Hawa dan mengiktiraf teori survival of the fittest macam yang dia belajar. Mungkin macam tu la kot half atheist. Atau pun pak lebai, imam solat jemaah yang memimpim jemaah solat, yang membaca doa iftitah (membaca doa, ke berdoa? entahlah labu, aku pun tak tau) yang menyebut sesungguhnya solatku, ibadahku, hidup dan mati ku kerana Allah Taala tapi kadang2 bila bercerita dekat kedai kopi tentang kenaikan harga barang atau pun pasal anak2 yang cemerlang keputusan SPM yang nak mintak biasiswa, terkeluar jugak - ish, zaman sekarang kalau takde duit, susah kita. Ish, kalau takde kabel, memang tak dapat biasiswa JPA tu. Duit menentukan susah senang, kabel dan kawan menentukan lulus gagal pemilihan biasiswa. Tapi dalam masa sama 5 kali sehari mengucap, baca Al Fatihah. 

Macam tu lah kot half atheist. Mungkin korang ada persepsi dan pandangan korang sendiri. Kongsilah.

p/s Ini pseudosains kan, jadi tak payah nak 100% saintifik, betul tak?




Share |

1 komen:

Anonymous said...

bru jmpe entry ni..

not much to say. tp BEST GLER!
ye, aq pn pk yg sme! aq pcaya konsep evolusi. at d same time aq xkn mgkhianati kpercayaan aq kt adam n hawa.
rmai kondem aq bile aq sokong teori evolusi. ye2, aq tau bunyiknya sekular. tp tu dah dibuktikan sains. bile fact clash dgn faith, mmg susa. tp, dats y kter kna pcaya kt mnde yg ghaib kn? its a test from god.
btw, nice entry. love it.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...