01 June 2011

Pengertian Sains Dalam Kehidupan

Sebagai negara dunia ketiga yang masih membangun dalam dunia sains dan teknologi, sistem pendidikan negara telah diterapkan dengan sains sejak dari pendidikan rendah lagi. Sains yang membawa maksud ilmu pengetahuan, secara am nya berpandukan penjelasan berdasarkan pemerhatian dan rasionaliti dalam alam semesta yang mempunyai segenap bidang untuk diterokai.
Rembatan 

Mereka yang menolak sains daripada kehidupan dengan menganggap subjek-subjek Sains yang diajarkan di sekolah hanya sia-sia, sebenarnya duduk di dalam skop pemikiran yang kecil di mana Sains sememangnya diaplikasikan dalam kehidupan seharian. Walau kita tengah beristinjak di dalam tandas itu pun dikira sebahagian daripada Sains di mana ia adalah proses berkumuh membuang bahan perkumuhan daripada badan. 

Rembatan
Walau dalam bidang sukan sekali pun, Sains diaplikasikan dalam menambah baikkan mutu sukan itu sendiri. Contohnya seperti dalam bola sepak, bola yang digunakan dalam Piala Dunia sentiasa diubah suai dari setahun ke setahun dalam menjadikan ia berdaya pecutan lebih tinggi. Mutu kain yang digunakan dalam pakaian sukan dimodifikasikan untuk mendapatkan kesuaian suhu dan sistem perpeluhan yang baik semasa digunakan dalam bersukan. Siapa kata ahli sukan tidak perlu mempelajari ilmu sains? Guru Pendidikan Jasmani, instruktor sukan/gim dan bakal-bakal ahli sukan turut mempelajari anatomi badan dan fisiologi untuk diaplikasikan.

Fikiran yang cetek hanya menganggap subjek Fizik, Kimia dan Biologi sahaja yang dianggap Sains walhal Sains merangkumi pelbagai aspek kehidupan. Itu masalah mentaliti kebanyakan remaja masa kini yang memandang remeh akan aliran Sains sedangkan dalam membangunkan negara kepada tahap yang lebih maju, tenaga kerja manusia daripada segenap bidang daripada pecahan berpaksikan Sains amat diperlukan dalam membentuk sistem yang lebih utuh terutamanya teknologi.

Memasak itu pun sebahagian daripada Sains tahu? Sains Rumah Tangga.


Share |

2 komen:

platipus said...

jika matematik ilmu hisab, sains itu ilmu alam..

ilmu tentang kehidupan..

nais one!..i like!

bujal X said...

saia suka sains persetubuhan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...