14 July 2011

Paracetamol

"Hello, on call pharmacist?" 

"Yes, speaking,"

"Got one case of paracetamol toxicity tonight," Rasa macam nak sergah je makhluk yang mengada-ngada cari pasal tu macam Frank Pierce sergah sorang mat pet yang fail masa bunuh diri (rujuk filem Bringing Out The Dead).

Sampai kat wad, aku jumpa dengan Doktor Apetahnamakauakutaksempatnaktanya.

"Any possiblity of multiple ingestion, or concomitant ingestion with other medications doc?

"So far she claimed she took PCM only. But we also run few tests to investigate whether there's signs for paraquat toxicity,"

"Okay, then i run the TDM (therapeutic drug monitoring) first and once the result available i'll inform you,"

Aku pun run TDM assay. Rasa macam senang pulak malam ni sebab mesin tak meragam. Cobas Integra 4000 tu kadang2 lalok, tapi sepanjang aku on call minggu ni elok je.

Result keluar. Babi betul, toxic pulak dah. Aku seluk saku seluar ambik handphone, call operator pastu suh sambung terus ke medical ward.

"Doc, post ingestion level after 21 hours show high probability of toxicity. Suggest to start NAC protocol on this patient,"

"Okay, u just prepare the protocol and NAC later we'll come and collect," balas Dr W.

Aku buat calculation sikit untuk tengok berapa banyak nak pakai N- Acetylcysteine, antidote untuk paracetamol toxicity. Pergi ke wad, bagitau & explain infusion protocol kat doc & nurse, berapa jumlah dextrose 5% nak pakai, berapa lama nak infuse, ape nak buat kalau tiba2 patient develop anaphylaxis..dah settle semua aku pun blah.
___________________________________________________________________________________

Keracunan paracetamol atau pun panadol jarang membawa kepada kematian, tapi kalau melibatkan jumlah dos yang besar iaitu > 10 gram sekali hadap, masalah serius iaitu kerosakan hati yang teruk boleh berlaku sebab metabolite paracetamol iaitu NAPQI merupakan free radical yang merosakkan sel-sel hati.

Ada beberapa sebab kenapa keracunan paracetamol ni agak popular. Pertama, senang nak dapat paracetamol. Kedua, ramai yang tak tau paracetamol tak patut dimakan melebihi 4 gram dalam tempoh 24 jam. Ketiga, ramai ingat makan panadol boleh mati cepat - actually teramat jarang yang mati terus lepas makan panadol, selalunya paling cepat mati kalau togok racun rumpai atau pun benzodiazepine macam diazepam.

Nurbisa bagi keracunan paracetamol: N Acetylcysteine. Dose akan diberikan secara 3 peringkat:

1. Loading dose: 150 mg/kg (maximum 15 gram) dalam 200 mL Dextrose 5%, infusion selama 15 - 60 minit (kalau infuse selama 15 minit biasanya doktor akan bagi IV Hydrocortisone 50 mg setiap 6 jam + Chlorpheniramine untuk elakkan allergic reaction terhadap N Acetylcysteine)

2. Maintenance dose: 50 mg/kg (max 5 gram) dalam 500 mL Dextrose 5%, infusion untuk 4 jam.

3. 2nd maintenance dose: 100 mg/kg (maximum 10 gram) dalam 1 L Dextrose 5%, kemudian bagi secara infusion selama 16 jam.

Bagi assignment sikit, kalau berminat nak buat:

(a) Seorang pesakit disyaki mengalami keracunan paracetamol (Paras paracetamol dalam darah: 35 mcg/mL, paras ukuran dalam darah diambil selepas 21 jam dos diambil). Hitung dose N Acetylcysteine yang diperlukan untuk pesakit ini (berat badan pesakit: 50 kg).

(b) Untuk 2nd maintenance dose N acetylcysteine, didapati bekalan cecair pelarut N Acetylcysteine iaitu Dextrose 5% dibekalkan dalam bentuk botol berisipadu 500 mL. Cadangkan kaedah yang sesuai bagi membolehkan N Acetylcysteine dibekalkan kepada pesakit melalui IV infusion, memandangkan arahan untuk 2nd maintenance dose memerlukan N Acetylcysteine dilarutkan ke dalam 1 L Dextrose 5%





Share |

2 komen:

Berto said...

ahahaha, esaimen. siapo yg tgh belajar farmasi kono buat ni

karl said...

yang tak belajar farmasi pun boleh buat. soalan pertama tu simple calculation je. soalan kedua - nak tengok kreativiti, macam mana nak selesaikan masalah.

budak sekolah rendah pun boleh jawab.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...