05 July 2011

Ini Cerita Betul



Sudah melihat video ini? Tercabar? Ini merupakan satu perintis bagi Malaysia menghasilkan jet pejuang buatan sendiri. Walaupun hanya sekadar RC (Radio-Control). Model jet pejuang di atas adalah dari skala 1:5. Model ini adalah model dari pesawat pejuang MiG-29. Pihak UPM dari kalangan pelajar dan pensyarahnya telah menghasilkan jet pejuang kawalan jauh ini pada tahun 2007 lepas. Kalau tahun 2007 sudah boleh bina jet pejuang kawalan jauh, tahun 2011 mesti sudah boleh meletakkan sebuah bom panduan kawalan jauh seakan jenis Exocet mungkin? Cuba kita bayangkan, andai kata hendak meletupkan lapangan terbang Changi, kita hanya kawal kapal terbang ini dari Kota Tinggi. Hebat.

UPM sudah ada satu. UTM, USM, UM, UKM mana?



Share |

6 komen:

Aqram said...

1st!

hehe.

minit 3:10

undilah barisan nasional.

KAHKAHKAHKAHKAH!

Lucifer said...

-.-"

laskar pelangi said...

terbeliak mata tengok!

karl said...

Sebenarnya aku tak expect pun Malaysia buat fighter sendiri. Buat fighter sendiri ada kelebihan, tapi berdasarkan sumber manusia, geografi, sosiopolitik dan hubungan serantau Malaysia ni - kalau perang berlaku sekali pun, kita takkan bertindak dengan cara menyerang. Kelebihan senjata dan sumber tenaga tentera di negara jiran sekeliling kita jauh mengatasi kita. Ini fakta. Dalam kes konfrontasi Indonesia dulu pun, kalau tak sebab campur tangan negara kapitalis yang ada kepentingan ke atas pembentukan Malaysia, tanpa intelligence activity CIA dan MI6 yang membantu menggulingkan Sukarno tu payah la nak menang.

I'm looking for something small, but have a bright potential to become a patriotic symbolism & in same time could generate income for our nation. Paling senang - handgun. Rasa terkilan bila negara Turki boleh hasilkan pistol dorang sendiri, dan kita pun ada beli. Pistol tu senjata yang dah beratus tahun established, teknologi yang dah ada bermacam-macam template tapi Malaysia takde lagi firma/company yang keluarkan senjata ringan, walaupun pistol,sedangkan Singapura sekarang siap boleh hasilkan SAR

Aqram said...

eh karl, menurut apa yang aku tahu. negara kita ada hasilkan rifle. tapi, kontrak lah untuk buat styer.

sudah ada sebenarnya malaysia hasilkan pistol dan rifle. cuma, bila sampai ke tahap paten tu, macam sangkut pulak. kerajaan melihat, membuat rifle dengan paten sendiri agak banyak belanjanya berbanding mendapatkan kontrak/tender dari pengeluar luar negara untuk hasilkan rifle di dalam negara. tu je

ini menurut bacaan aku di majalah tempur pada isu berapa ntah aku pun tak ingat, haha.

zihad mahmud said...

ni beli kan.bukan buat sendiri.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...