11 July 2011

Inspirasi

Jun 1973. Anthony Hollander, 9 tahun terjumpa seekor burung yang mati kat sebuah taman. Budak kecik tu rasa kesian kat burung tu - lalu kemudian dia menulis sepucuk surat kepada penerbit rancangan Blue Peter - rancangan TV kanak-kanak yang popular pada masa tu. Kat bawah ni surat dia:





Penerbit rancangan tu kemudian membalas surat Anthony. Dalam reply tu diterangkan, dorang kagum dengan keinginan Anthony tapi dorang tak dapek nak nolong. Penerbit tu kemudian cadangkan Anthony bercakap dengan family doctor untuk berikan bahan2 bacaan @ diagram untuk "hidupkan manusia @ binatang" semula.

2008. Anthony kemudiannya pada waktu tu merupakan antara pakar kejuruteraan tisu, merangkap Professor di University of Bristol, terlibat dalam proses penjanaan semula tisu trakea daripada penderma untuk pembedahan implan trakea untuk sorang pesakit yang menghidap tuberculosis.Pembedahan penggantian trakea tersebut dikatakan yang pertama di dunia yang mana penerima tisu implan dari penderma tak memerlukan rawatan immunosuppression.

Anthony kemudian berkata, surat reply daripada penerbit Blue Peter - yang mengambil serius idea beliau dan tak memperlekehkan niat dia untuk hidupkan semula manusia/binatang dalam surat beliau membuatkan dia excited dan berasa positif untuk menceburkan diri dalam bidang sains perubatan. Kata dia, kalau penerbit tv tu cakap idea dia mengarut pada masa tu, mungkin dia takkan berusaha keras dalam bidang sains dan membawa perubahan kepada kehidupan manusia macam yang dia buat 3 tahun lepas.

Transkrip surat Anthony & surat reply daripada penerbit  Blue Peter:

29th June

Dear Val, Jhon, Peter and Lesslie,

This may seem very strange, but I think I no how to make people or animals alive. Why Im teling you is because I cant get the things I need.

A list of what I need.

1. Diagram of how evreything works. [inside youre body.]
2. Model of a heart split in half. [both halvs.]
3. The sort of sering they yous for cleaning ears. [Tsering must be very very clean.]
4. Tools for cutting people open.
5. Tools for stiches.
6. Fiberglass box, 8 foot tall, 3 foot width.

[DIAGRAM]

7. Picture of a man showing all the arteries.

Sorry but in number 6 in the list the box needs lid. If you do get them on 1st March I can pay £10, £11, £12, £13 or £14.

Send your answer to me,

Love from Anthony,
London, NW11

----------------------------

Dear Anthony,

Thank you very much for your letter. It was nice to hear from you again after such a long time and we are sorry we have been delayed replying.

We are receiving over 4,000 letters every week and are having difficulty answering them as quickly as we would like.

We were interested to hear that you think you know how to make living people - and your list of necessary items intrigued us!

We are sorry we can't help you at all, but we wondered if you had thought of talking to your family doctor - he might be glad to help you with some diagrams and other information.

We are sending you a photograph of the "Blue Peter" team - it has been signed specially for you.

With best wishes from Valerie, John, Peter, Lesley and all of us on the programme.

Yours sincerely

B (Biddy Baxter)
Editor
Blue Peter

Anthony masih lagi tak dapat hidupkan semula makhluk yang mati, tapi sekurang-kurangnya dia dapat membawa perubahan positif pada kehidupan orang lain. Nampaknya memang penting kita terapkan pemikiran positif kat dalam kepala budak2 kecik.

Sumber: facebook Lancet & LettersNote

(entri recycle dari blog aku sendiri. Aku tulis entri ni dalam blog aku 11 hari sebelum join Pseudosains)


Share |

1 komen:

Zulfikar Hazri said...

Moved dengan kisah ni, meremang bulu roma aku rasa terharu dgn sikap optomistik diorang..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...