03 August 2011

Jawapan assignment Paracetamol Poisoning



Hari tu aku ade bagi assignment dalam entri blog ni. Mungkin ada dah cuba buat, tapi tak sempat nak bagi jawapan. Mungkin ade yang nak cuba buat tapi takut salah, terus tak buat. 

Actually jawapan kepada assignment tu senang je - simple math, darab dan bahagi je. Anyway memandangkan aku dah bagi assignment, kena la bagi jawapan. So kat sini kat bagi jawapan assignment hari tu.

Assignment:

(a) Seorang pesakit disyaki mengalami keracunan paracetamol (Paras paracetamol dalam darah: 35 mcg/mL, dos diambil selepas 21 jam). Hitung dose N Acetylcysteine yang diperlukan untuk pesakit ini (berat badan pesakit: 50 kg).

(b) Untuk 2nd maintenance dose N acetylcysteine, didapati bekalan cecair pelarut N Acetylcysteine iaitu Dextrose 5% dibekalkan dalam bentuk botol berisipadu 500 mL. Cadangkan kaedah yang sesuai bagi membolehkan N Acetylcysteine dibekalkan kepada pesakit melalui IV infusion, memandangkan arahan untuk 2nd maintenance dose memerlukan N Acetylcysteine dilarutkan ke dalam 1 L Dextrose 5%
Jawapan:

(a) Dos untuk patient 50 kg.

Loading dose: 150 mg/kg x 50 kg = 7500 mg = 7.5 gram.

1st maintenance dose: 50 mg/kg x 50 kg = 2500 mg = 2.5 gram.

2nd maintenance dose: 100 mg/kg x 50 kg = 5000 mg = 5 gram.

(b) Arahan untuk 2nd maintenance dose - Larutkan dalam 1 L Dextrose 5%, kemudian bagi secara infusion selama 16 jam. Infusion selama 16 jam. Jumlah NAC yang diperlukan = 5000 mg.

Disebabkan bekalan Dextrose 5% di hospital dalam bentuk botol 500 mL, jadi bahagi separuh dose yang nak guna tu.

Untuk 8 jam pertama, larutkan 2500 mg NAC ke dalam 500 mL Dextrose 5% dan infuse selama 8 jam.

Selepas selesai infusion pertama selama 8 jam, sekali lagi larutkan 2500 mg NAC ke dalam 500 mL 5% dan infuse sekali lagi untuk tempoh 8 jam.

Jawapan bagi soalan kat atas ni merupakan jawapan yang aku expect daripada mana2 pembaca yang bukan dari latar belakang bidang kesihatan. Jawapan lengkap untuk rujukan/garispanduan profesional (maksudnya,jawapan yang aku akan bagi kalau mana-mana doktor/pharmacist/nurse tanya) aku dah jawab dalam blog batch aku. Klik kat link kalau nak tengok. Terima kasih.



Share |

0 komen:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...