08 August 2011

Sahur

Kepada yang berpuasa, time sahur cuba elakkan minum kopi atau pun minuman berkarbonat yang ada caffeine.

Caffeine ada diuretic effect, iaitu meningkatkan pengeluaran air kencing. Bila korang kerap kencing, banyak air hilang daripada badan dan akibatnya badan korang dehydrated. Dehydration semasa berpuasa tak elok untuk badan, so minum air masak, jus buah atau pun apa-apa minuman yang takde caffeine masa sahur.

Selamat bersahur.


Share |

3 komen:

Muntos said...

ooook !

Anonymous said...

Mohon singgah untuk menyampaikan berita baik!

Bersih 2.0: Merakam Semangat Zaman/Capturing The Spirit Of The Times – Pertandingan Menulis Esei dan Cereka di dalam Bahasa Malaysia dan Bahasa Inggeris.

Lebih daripada RM6,000.00 untuk dimenangi + buku-buku + tshirt diskopi super kool edisi terhad + peluang untuk karya anda diterbitkan di dalam bentuk buku!

Kalau anda berminat untuk terlibat di dalam usaha bersama merakam semangat zaman dan memenangi hadiah-hadiah tersebut, check it out - butiran, syarat dan peraturan pertandingan ini kat:

http://diskopi.wordpress.com

Anda boleh juga download poster pertandingan menulis esei dan cereka ini dalam jpeg file dan meletakkannya kat blog, website atau facebook anda supaya kawan-kawan anda yang lain juga tahu tentang peluang baik ini.

Tolong war-warkan tentang pertandingan ini kepada jaringan dan kawan-kawan anda yang kat online mahu pun offline.

Terima kaseh.

lavender harum wangi said...

k

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...