12 August 2011

Sains dalam Fiksyen Harry Potter karya J. K. Rowling

Karya bersiri J. K. Rowling ini pernah memenangi Anugerah Hugo (Anugerah Fiksyen Sains Sedunia) pada tahun 2000 dan 2001 walaupun garapan mistik dan magis ketara dalam jalan penceritaannya. Gaya penceritaan J. K. Rowling mempengaruhi ramai kanak-kanak, tak terkecuali remaja dan dewasa yang menggemarinya. Modus operandinya yang bertunjangkan sekolah magis yang mempunyai pentadbiran sendiri, permainan sendiri dan sistem teknologi sendiri menyerlahkan garapan sains yang difantasikan.

Permainan ahlul magis dunia Harry Potter yang dipanggil Quidditch menyerupai permainan tradisional Mesoamerican, Tlatchtli. Tiang gol untuk Quidditch ada 3 tiang yang terpacak di bahagian masing-masing manakala gol untuk pemainan tradisional, diletakkan di tepi dinding di mana ia berunsurkan ritual.

Marauder's Map yang terkenal dalam siri Harry Potter, digunakan oleh watak utama untuk pergi ke destinasi tertentu dalam sekolah ahlul magis Hogwarts, berfungsi sebagai sistem GPS yang turut mengesan kehadiran manusia lain mengikut kegunaannya.  

Subjek-subjek yang terdapat dalam silibus sekolah ahlul magis ini memimikkan subjek realiti seperti Potion = Kimia dan Herbology = Ethnobotani misalnya. Jurnalis kolum Sains yang ternama, Roger Highfield, turut mengakui pencampuran antara magis dan sains yang terdapat dalam siri terkenal ini. 

Dalam beberapa babak dalam siri ini, ada satu jampi serapah yang digunakan dalam memadam memori yang mahu dipadamkan iaitu 'Obliviate'. Dalam dunia sains, pil amnesia mengaplikasikan fungsi yang sama dengan melembapkan memori tetapi tidak khusus kepada memori yang mahu dipadam. Boleh jadi dunia sains yang berkembang pesat ini dapat menghasilkan sebuah pemadam memori yang lebih khusus. Ada satu kajian yang dilakukan di State University of New York oleh Dr Fenton dan kumpulannya di mana mereka membuktikan memadam memori adalah fakta sains. Molekul yang dikenali sebagai 'protein kinase M zeta' yang mengekalkan memori jangka panjang dengan menguatkan titik selektif dalam perhubungan di antara sel otak yang turut dikenali sebagai proses menyimpan maklumat. Dr Fenton, yang mengambil inspirasi dari kisah Harry Potter ini dalam usaha mencari solusi dalam memadam memori secara khusus dalam merawat gangguan yang terhasil dalam tekanan pos-traumatik, sakit neuropatik dan epilepsi.

Jubah halimunan dalam karya J.K Rawling ini mendapat perhatian daripada Sir John Pendry di Imperial College London dan rakan sekerja di Amerika menunjukkan bagaimana peranti cloaking(stealth technology) boleh berfungsi dengan membuat gelombang cahaya di sekitar objek seperti aliran sungai yang tidak terganggu di seluruh permukaan batu yang licin. Pada dasarnya, jubah halimunan boleh dijadikan kenyataan dengan menggunakan metamaterial di mana ia  boleh digunakan untuk mengubah cara mereka berinteraksi dengan gelombang cahaya dengan memanipulasikan struktur atom.

Bagi mereka yang pernah menonton atau membaca siri ini, pasti akan teringat babak Gilderoy Lockhart yang menghilangkan tulang lengan Harry yang patah, lalu Madam Pomfrey memberikan Harry posyen Skele-Gro untuk menumbuhkan kembali tulang lengannya. Para penyelidik berusaha keras mencari cara-cara untuk menumbuhkan semula jari mahu pun sendi. Professor Ellen Heber-Katz, daripada Institut Wistar, Philadelphia, melakukan penyelidikan dalam sistem imun mendapati tikus yang ditebuk telinganya dan kemudian disuntik dengan sejenis ubat, ia kembali normal secara biasa lebih cepat berbanding tanpa ubat yang mereka hasilkan.

Banyak lagi penyelidikan yang diinspirasikan daripada siri Harry Potter ini termasuklah penyapu magis, lilin tergantung di Dewan Besar Hogwarts, motosikal terbang, anjing Fluffy yang berkepala tiga dan lain-lain. Tidak mustahil dunia kita masa akan datang nanti akan menjadi realiti hasil inspirasi siri Harry Potter walau sedikit pun jika kajian dilakukan secara berterusan dalam bidang-bidang yang masih relevan dengan kajian Sains.

Sumber: Telegraph

Share |

4 komen:

chirpy_chummy said...

oyeaahh...

Harry Potter berjaya memberi ilham kpd para saintis.

Great!


*suke gilerr muvi Harry Potter! ^^

Ed.Na said...

perghhh

Jαnnαhツ said...

harry potter best sangat2. and it is interesting if those nearly impossible inventions dalam movie potter boleh direalisasikan.

p/s; anyway, sape lucifer yang jadi author ni?

Anonymous said...

Someone who works in engineering side who likes to write.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...