10 September 2011

Pulau

Malas nak menulis, so baca la komik ni. Lepas baca, sila bagi komen dan bagitau apa yang korang belajar daripada cerita ni.




Share |

13 komen:

doubleHead said...

this is very meaningful...:D

al-jambz said...

jelas menunjukkan bahawa kolaborasi deer dan pulau tu tak sesuai.

eh, apa pengajaran dia sebenarnya?

Lucifer said...

seperti komposisi makhluk yang terdapat di bumi dan tanah, erm. Dengan mengawal production, boleh mengawal jumlah kematian. Begitu?

Amalina said...

kau malas nak menaip.
aku malas nak berfikir.

karl said...

Actually yang jelas kat sini kesan terhadap ekosistem, specifically food web (siratan makanan) bila predator takde. Akibatnya rusa kat pulau tu habis mati semua akibat ketiadaan predator yang boleh counter balance jumlah rusa kat situ dengan kadar penumbuhan semula rumput kat pulau tu.


Banyak lagi boleh dibincangkan dari komik ni. I'm waiting more comments from you all, not for purpose of blogging but for discussion. Kalau berminat nak discuss laa... :P

yangbaik said...

moral of teh story is :
1. hidup ini perlukan perubahan yang positif
2. tetapkan hidup matlamat yang jelas
3. suka!?

Amalina said...

bila aku tgk national geo aku selalu kesian tgk haiwan kena makan, aku rasa hal mangsa pemangsa tidak seharusnya berlaku tapi komik ni menyedarkan aku akan kepentingan berlakunya siratan makanan untuk menjamin kestabilan ekosistem.

aku terfikir nape anjing laut x jd predator.
mungkin kwsn berumput yg didiami rusa agak jauh utk membolehkan anjing laut mengesot.mungkin.

Aqram said...

41 males, 1 male.

agaknya apa sebab yg berlaku? mana jantan2 yang lain? kalah, cedera, mati dlm berebut mengawan?

atau

in future, especially untuk human races. bila perempuan makin ramai. n lelaki pergi perang. lelaki tinggal sedikit. mungkin human races akan senasib macam reindeer tu.

lain2 yg possible mestilah resources semakin berkurang, persaingan makin tinggi.

TheBentPencil said...

Aqram,
kemungkinan besar ialah natural selection.

bila resources dah kurang, maka populasi tu sendiri akan terarah kepada meramaikan betina. sebab yang betina kan yg keluarkan anak (common sense lol). Jadi bila ada banyak betina, banyak offspring yg lahir kemandirian spesis akan berterusan. namun disebabkan resources semakin kurang, jadi makin lama makin xde le jantan. last2 mati terus populasi.

pernah tgk dlm byk kes begini. and I think humans will too. in the near apocalypse future la.

AcidFlynN Wraith said...

bila manusia terlalu ramai kat bumi ni sampai bumi pon dah takleh tampung, mungkin kena cari alternatif lain cth : duduk kat bulan. tetapi bergantung jugak pada kadar kematian dan kelahiran dimana kadar kelahiran boleh menampung jumlah kematian yang ada. Untuk statement yang takde predator, betol gak. ecosystem tak balance. macam kita jugak kalau ecosystem manusia tak balance, kesannya sama macam rusa2 tu.

2+2=5 said...

kau suka jadi macam cikgu eh?

kalau aku korek vagina kau macam mana? agak-agak boleh berlagak cikgu lagi tak?

Lucifer said...

Siapa nak berlagak cikgu ni yang? Penulis kat atas pun lelaki. Pesimis sangat ni.

Anonymous said...

lucifer..
saya sokong awak.saya tak paham kenapa si 2+2=5 tu nak guna bahasa yang "terlebih sopan".

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...