20 October 2011

Unit SI

Dalam kehidupan seharian, aku rasa kita semua familiar dengan unit ukuran. Sebagai contoh, kalau korang pergi beli kain untuk buat baju, selalunya mesti tauke kedai tanya, "Nak beli berapa meter?". Kalau korang pergi ke pasar nk beli ikan, kebanyakan ikan dijual berdasarkan berat, contoh RM 14 untuk 1 kilogram.

...............................

Korang tak pernah pergi beli kain, atau beli ikan?? Kesian, takziah kepada golongan2 seperti korang. Ok la, kat sekolah mesti korang belajar pasal nak kira luas segiempat, segitiga, bulatan. Nak buat pengiraan tu mesti ada unit ukuran, contoh kalau korang nak kira luas segiempat sama, panjang setiap sisi tu kena tau la berapa panjang dia, 1 cm ke, 1 meter ke, 10 kilometer ke. Jadi centimeter, meter dan kilometer tu merupakan unit ukuran untuk mengukur panjang, atau pun jarak di antara dua titik. Kalau kilogram pulak, guna dia untuk mengukur jisim. Jisim ok, bukan berat. Berat tu dalam istilah sains sama dengan jisim darab pecutan graviti. Berat manusia kat bumi tak sama dengan berat manusia yang sama bila berada di bulan, sebab pecutan graviti di bulan berbeza dengan kat bumi.

Kalau zaman dahulu kala, masyarakat Melayu sebagai contoh, tak gunakan istilah meter, kilogram dan sebagainya untuk mengukur sesuatu. Dorang ada cara sendiri la nak membuat pengukuran; kalau korang pernah dengar istilah hasta, jengkal, rantai, tu semua ialah unit ukuran masyarakat Melayu pada masa dulu. Orang British pun sama jugak, dorang ada sistem pengiraan dorang sendiri. Feet, Inches, Yard, tu yang orang British punya style.

Bila setiap negeri, negara ada sistem pengukuran masing2, maka susah la nak berurusan. Contohnya katakan Hang Jebat pergi England, jumpa pulak kain ainul-lil-banat yang cun, pastu dia cakap kat tuan kedai, "Sir, can I have this cloth, give me 5 hasta" maka tuan kedai pun mesti la pelik, mungkin tuan kedai jaab "Ambo tok jual paka hasta boh, demo nok beli berapo ela (yard = ela (bahasa Melayu) ?". So dah jadi problem.

Jadi untuk menyeragamkan sistem pengukuran antarabangsa, maka diadakan persidangan di Perancis sekitar tahun 1960. Lepas berbincang, dorang pun sepakat menyeragamkan unit pengukuran yang kemudian dinamakan sebagai SI unit. SI = Systeme Internationale, ni bahasa Perancis.

Ada beberapa kuantiti pengukuran yang diseragamkan, yang paling pentingnya dan yang korang belajar kat sekolah kalau tak silap aku; panjang, jisim, masa, arus elektrik dan suhu. Unit SI bagi panjang ialah meter, jisim = kilogram, masa = saat, arus elektrik = Ampere, suhu = Kelvin. Jadi bila saintis-saintis di seluruh dunia tulis article untuk diterbitkan dalm majalah saintifik iaitu journal, bagi sebarang unit pengukuran, pengiraan akan ditunjukkan dalam unit SI. Jadi perkara ni bukan saja memudahkan urusan kat seluruh dunia, malah mengelakkan salah faham. Bayangkan kalau korang pergi kat highway negeri China, kalau dibuatnya negara tu tak guna ukuran kilometer untuk ukur jarak jalan raya, tak ke haru korang nanti nak mengagak jarak perjalanan? 

Tiap kali aku bagi assignment mesti takde orang nak buat. Tapi lantak korang la, nak buat ke tak itu korang punya pasal. Kalau korang rajin, cuba korang cari definisi untuk setiap unit ukuran ni:

a) 1 meter
b) 1 kilogram
c) 1 saat
d) 1 Ampere
e) 1 Kelvin

1 meter tu macam mana definisi 1 meter yang tepat, adakah 1 meter tu bersamaan dengan panjang keris Taming Sari, adakah 1 meter tu bersamaan dengan panjang 20 batang rokok Dunhill yang disambung berterusan? 1 Kelvin tu apa definisi dia, adakah 1 Kelvin bersamaan dengan suhu bawah Jurang Mariana, atau suhu kat bawah laut Kutub utara ke? Cari cari..



Share |

11 komen:

Lucifer said...

meter, dari ayat asal Greek, metron= measure.

Eyka said...

jap nak main congak congak jap..keh keh keh :P

Yong Sofea said...

Kg maksudnya > It is defined as the mass of a particular international prototype made of platinum-iridium and kept at the International Bureau of Weights and Measures. It was originally defined as the mass of one liter (10-3 cubic meter) of pure water.

kehkeh aku google je :)

http://searchcio-midmarket.techtarget.com/definition/kilogram

Azri the Accelerator said...

aku pun terfikir jugak,satu sentimeter pembaris tu,macam mana dia ukur?berapa panjang kah satu sentimeter bila buat pembaris?

cimOt said...

pastu ade plak nano micro makro bagai tu..haaaa lagi la giler jugak nak buat standard unit ni..

.::TAIKO ::. said...

aku alergic bab2 SI unit ni sume..
nk suh aku convert ela ke meter?
harapannn...huhu

adinda said...

1 metre is the distance travelled by light in a vacuum in 1/299792458

1 kilogram is the mass of an international prototype in the form of a platinum-iridium(0.039 m in diameter and height) kept by the International Bureau of Weights and Measures at Sevres,France

1 second is the time taken for 9192631770 periods of oscillation of the caseium-133 atom to occur

1 ampere is the constant current which,if maintained in two straight parallel conductors of infinite length,of negligible cross-sectional area,and placed one metre apart in vacuum,would produce between these conductors a force of 2x10^-7 newton per metre of length

1 kelvin is 1/273.16 of the temperature of the triple point of water

reference:success physics spm
^^

Anonymous said...

Luckily, there are many methods in safely removing unwanted hair.
s Therapy Treatment line, which is a lightweight replenishing treatment that protects and maintains hair condition.
It has been proved that products which contain vitamins will
strengthen your hair.

Look at my site; hair products

Anonymous said...

What's up Dear, are you genuinely visiting this website on a regular basis, if so then you will definitely get good knowledge.

Here is my blog ... payday loans

Anonymous said...

I am nοt sure whеre you are gettіng youг information,
but great tоpic. I needs to spend some time learnіng moгe or understanԁing morе.
Thanks for exсellent info I was loοking for
this information foг mу mission.

My рage: New Bingo Sites

Anonymous said...

Thanκ you, I've just been searching for information about this subject for a long time and yours is the best I have found out till now. However, what about the bottom line? Are you sure in regards to the supply?

Also visit my page payday loans

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...