23 August 2011

Menghasilkan Tenaga Elektrik


Kadang-kadang aku sering berfikir tentang perkara ini. Perkara asas dalam kehidupan manusia selain daripada air. Lain tak bukan, elektrik. Betapa pentingnya elektrik kepada manusia pada zaman sekarang amatlah tak dinafikan sehinggakan pada waktu sekarang pun kita membaca Pseudosains dengan menggunakan tenaga elektrik. Ye lah, kamu fikir laptop kamu boleh berfungsi dengan air liur? 

Apakah itu elektrik? Aku rasa, aku tak perlu menjelaskannya dengan secara panjang lebar. Kamu boleh membaca hal ehwal elektrik ini di dalam buku ataupun search saja di laman web. Pasti yang kamu akan baca, dan pelajari adalah mengenai elektro-statik, gosok benda dengan kain berbulu, petir, atom-atom elektron, sejarah elektrik, faraday, tesla, unit SI, ampere, cas, arus, medan, tenaga, keupayaan dan sebagainya.


Ya, cuma aku lihat. Ada satu kekurangan sepanjang aku sendiri mempelajari mengenai elektrik. Sampai sekarang, kalau diminta untuk hasilkan elektrik. Elektrik asas. Aku rasa belum tentu semua orang boleh menciptanya.

Kan?

Andaikata kalau kamu keseorangan di muka bumi. Kamu hendak menghasilkan elektrik. Bateri tiada, generator tiada. Apakah perkara asas yang perlu kamu buat untuk hasilkan tenaga elektrik? Supaya kamu boleh menghasilkan cahaya contohnya. 


Caranya sedikit sukar dan agak kuno. Kamu perlukan air dan arus air. Bina kincir air. Pastikan kincir air itu bergerak. Buat satu rotor dan turbin pada kincir air yang akan menghasilkan daya. Iaini akan menghasilkan tenaga kinetik. Kemudian, perkara asas dalam menukarkan tenaga kinetik kepada tenaga elektrik ialah membina sebuah dinamo. Membina dinamo, bermakna kamu perlu ada magnet, koil, wayar, dan kalau lebih kehadapan, buat satu solenoid. Asalkan, kita mahu terhasilnya pergerakkan magnet yang akan menghasilkan cas elektrik. Pergerakkan magnet itu digerakkan oleh rotor yang kita bina pada kincir air tadi. Cas elektrik itu kemudian ditukar kepada bentuk arus. Buatlah satu wayar, maka terhasilah punca tenaga elektrik kamu. 


Sebanyak mana watt elektrik yang terhasil, itu bergantung kepada selaju mana pergerakkan batang magnet atau pusingan magnet yang terhasil dalam dinamo. Magnetik fluks. Atau lebih mudah, selaju mana kincir air itu berfungsi lagi banyaklah watt terhasil kerana fluks magnetik yang tercipta bergantung kepada pergerakkan magnetik menghasilkan cas. Tapi, mungkin tak banyak watt yang terhasil dari kelajuan kincir air. Ok, mungkin dengan tenaga elektrik yang kita dapat tadi, kita boleh buat sebuah rotor baru yang akan bergerak lebih laju dari kincir air. Kemudian rotor yang baru itu pasti akan menghasilkan daya kinetik yang lebih laju untuk menghasilkan watt elektrik yang lebih banyak. Kan? Yelah, pandai ke kita nak bina sebuah transformer pula? Hihi.


Ok, itu saja input ringkas aku. Chalo.


p/s : Oh, boleh juga kalau ambil dinamo terpakai dari basikal. Tapi, penat jugalah nak mengayuh lagi-lagi time bulan Ramadhan. Ye dak?



Share |

20 August 2011

berak pun nikmat

salam.

berak ni satu proses yang perlu. kalau tak, nak buang cemana bahan kumbahan kita, kan? lainlah kalau kat syurga, tak payah berak.

tempat buang air kecil dan besar dikawal oleh dua sphincter, internal dan external. internal adalah involuntary, bermakna tidak dikawal dengan kehendak. kalau takut, rasa nak terkencing, mana oleh tahan, kan? macam tu kot.
tapi alhamdulillah, external sphincter kita lebih superficial, yang mana dikawal secara voluntary, yang akan mengelakkan kita dari terkencing dan terberak tanpa sengaja.
tapi kenapa masa kecik kita selalu terkencing masa tidur? hurm. betul jugak. mungkin otak kita masih belum dilatih betul-betul untuk memberi arahan. tapi, tengok. bila kita dah besar. mana ada kencing dah masam tidur, kan? pernah sekali aku mimpi kencing kat tandas awam, tapi tak lega-lega. rupa-rupanya mimpi. dan lagi lega sebab aku tak kencing betu-betul. fuh. mungkin kat sinilah waktu bila external sphincter betul-betul berfungsi.



internal dan external sphincter ni kewujudannya nampak remeh. tapi sebenarnya besar. bayangkan kalau rectal nerve (nerve yang kawal external sphincter kalau tak silap. kalau silap, sori) tidak dapat menghantar isyarat dengan baik, macam mana kita nak kawal proses kumbahan dengan baik, kan? ada kawan aku, pakcik dia menghadapi masalah ni.

dan alhamdulillah aku rasa, kita diberi nikmat ini. nampak kecil, tapi impaknya besar.

sekarang, sebelum habis,
jom sama-sama berlatih, betul tak external sphincter ni voluntary?
(kemut-kemut)



Share |

18 August 2011

Intelligent Design

Intelligent Design (ID) atau nama yang tidak terkenal, teori reka bentuk pintar adalah ceruk Pseudosains yang merupakan teori yang diuji secara empirikal dengan mengatakan alam semula jadi menunjukkan tanda-tanda ia telah direka dengan sebab-musabab yang kukuh dan pintar di mana ciri-ciri pada benda hidup lebih dijelaskan dengan logik dan sebab yang pintar berbanding meletakkan proses itu sebagai sebuah proses yang beridir sendiri dan tidak dikawal.

Idea utama teori reka bentuk pintar ini adalah reka bentuk boleh dikedan secara empirikal seperti mana reka bentuk pada objek buatan manusia yang terang-terangan, tiada kontroversi, dan intuitif. Dengan merujuk kepada asal-usul dan pembangunan sistem kosmologi dan biologi, teori reka bentuk pintar mengetengahkan prinsip-prinsip yang sama dalam rekaan semula jadi. 

Dalam pengertian yang lebih luas, teori reka bentuk pintar secara mudahnya adalah sains kepada pengesanan reka bentuk  dalam mengenal corak yang disusun oleh penyebab musabab yang bijak untuk tujuan tertentu. Pengesanan reka bentuk digunakan dalam beberapa bidang saintifik termasuk antropologi, arkeologi, sains forensik, criptanalisis dan termasuk pencarian untuk kecerdasan ekstraterrestrial (SETI). Seperti mana teori asal-usul yang lain, teori reka bentuk pintar sangat kontroversi dari segi saintifik dan agama. 



Rujukan lebih di sini: Conservapedia, IntelligentDesign, ActionBioscience


Share |

13 August 2011

Circadian Rhythm, Biological Clock dan Sleep-Wake cycle.

Salam alaik.

Badek akan pulang ke Malaysia untuk cuti musim panas dengan menaiki pesawat pada jam 1.30 petang waktu Egypt. Dijangka Badek akan sampai pada jam 9.40 pagi waktu Malaysia keesokan harinya. Beza jam antara Egypt dan Malaysia adalah lewat 6 jam. Bayangkan sewaktu Badek tiba di KLIA, sepatutnya jam 3.40 pagi di Egypt, Badek sepatutnya masih lena diulit mimpi bersama Cleopatra, malangnya Badek bakal menghadapi waktu siang yang lebih panjang, *bermakna penerimaan cahaya matahari yang lebih lama*.

Kesimpulannya demi adjust balik badan Badek dengan kondisi dan perbezaan waktu di Malaysia (Badek will suffer from JETLAG), Badek mungkin akan tidur sehari dua dan kembali beraktiviti seperti biasa, mengikut jam Malaysia. Biological clock tubuh Badek sudah terganggu. Sudah tiga tahun lamanya Badek tinggal di Egypt, mampukah Badek perbetulkan biological clock tubuhnya? Jawapannya, Badek mesti boleh!


Jadual Circadian-biological clock seorang manusia.

Biological clock adalah sebuah mekanisma dalam badan yang akan mengawal segala aktiviti atau fungsi dalam badan secara berjadual. Seperti contoh ritma tidur, kadar metabolisma dan juga fotosintesis. Semua makhluk tuhan tidak terhad pada manusia sahaja mempunyai biological mereka sendiri. BC dizahirkan dalam bentuk grouping cell.

Ada seorang hamba Allah ni masa aku di zaman asrama dulu tiap kali pukul 3 pagi mesti gerak aku temankan beliau pergi toilet, buang air kecil. Mak beliau syak yang beliau kena buatan jin. Sejak aku pujuk beliau ke toilet sebelum tidur dalam jam 11 malam, beliau tidak lagi rasa nak buang air kecil jam 3 pagi. BC beliau sudah di-alter supaya mengikut habit dan kawalan yang baharu. Bukan sebab jin mahupon penunggu toilet. Jadi sama kes seperti Badek yang jetlag. Badek hanya perlu aturkan semula jadual tidurnya sebaik sahaja sampai di Malaysia nanti.

Circadian Rhythm ("circadian" datang dari ayat latin bermaksud "around", dan diem atau dies, bermaksud "day") pula berkait rapat dengan Biological Clock (BC). BC akan mendorong satu proses baru bernama Circadian Rhythm. Master clock dalam otak pula akan mengawal Circadian Rhythm ini. Suprachiasmatic nucleus (SCN atau master clock), kumpulan nerve cell yang terletak di hypothalamus (bahagian otak berdekatan dgn saraf mata). Circadian Rhythm mengawal sleep-wake cycles, pengeluaran hormon, suhu badan dan lain lain fungsi badan.


Bagaimana Circadian rhythm mempengaruhi tidur anda?
SCN akan mengawal pengeluaran hormon tidur, melatonin. Lokasinya yang terletak berdekatan dengan mata, SCN akan menerima infomasi tentang kehadiran cahaya. Jika penerimaan cahaya banyak (siang) lantas pengeluaran melatonin akan berkurangan, lantas membuat anda terjaga dan tak mahu tidur. Dan jika penerimaan cahaya sedikit (malam) pengeluaran melatonin banyak, anda akan rasa mengantuk..

Bila pagi menjelma paras melatonin akan jatuh kembali, badan akan lebih rasa segar dan anda tidak lagi rasa mengantuk. Di sini suhu badan memainkan peranan, bila suhu badan naik, paras melatonin turun juga vice versa. Jadi tidak hairanlah kalau waktu musim sejuk, walaupon matahari mencanak atas kepala tapi suhu badan masih sejuk anda tetap rasa mengantuk.

Apa terjadi bila Circadian Rhythm ini terganggu di sebabkan oleh kerja malam atau pon jegil mata tengok wrestling? Insomnia akan berlaku. Bila payah nak tidur, sistem organ dalam tubuh turut akan terganggu.

Video Rhythm and Snooze -- Circadian Genes (link) akan menjawab macam mana manusia boleh kaji Circadian Rhythm dan boleh terangkan hal ni lebih mendalam. Interesting tho. Boleh berkongsi dengan students or makwe sebelah rumah. Oh ya sebelum terlupa, bulan Ramadhan ni amalkan gaya hidup yang sihat. Peace.

Saja-saja nak tanya:  Bagaimana orang yang tinggal di Alaska misalnya yang mengahadapi almost 24 hour of sunlight mengawal jadual tidur mereka? CR mereka terganggu tak? Share pandangan kamu ya.




Share |

12 August 2011

Sains dalam Fiksyen Harry Potter karya J. K. Rowling

Karya bersiri J. K. Rowling ini pernah memenangi Anugerah Hugo (Anugerah Fiksyen Sains Sedunia) pada tahun 2000 dan 2001 walaupun garapan mistik dan magis ketara dalam jalan penceritaannya. Gaya penceritaan J. K. Rowling mempengaruhi ramai kanak-kanak, tak terkecuali remaja dan dewasa yang menggemarinya. Modus operandinya yang bertunjangkan sekolah magis yang mempunyai pentadbiran sendiri, permainan sendiri dan sistem teknologi sendiri menyerlahkan garapan sains yang difantasikan.

Permainan ahlul magis dunia Harry Potter yang dipanggil Quidditch menyerupai permainan tradisional Mesoamerican, Tlatchtli. Tiang gol untuk Quidditch ada 3 tiang yang terpacak di bahagian masing-masing manakala gol untuk pemainan tradisional, diletakkan di tepi dinding di mana ia berunsurkan ritual.

Marauder's Map yang terkenal dalam siri Harry Potter, digunakan oleh watak utama untuk pergi ke destinasi tertentu dalam sekolah ahlul magis Hogwarts, berfungsi sebagai sistem GPS yang turut mengesan kehadiran manusia lain mengikut kegunaannya.  

Subjek-subjek yang terdapat dalam silibus sekolah ahlul magis ini memimikkan subjek realiti seperti Potion = Kimia dan Herbology = Ethnobotani misalnya. Jurnalis kolum Sains yang ternama, Roger Highfield, turut mengakui pencampuran antara magis dan sains yang terdapat dalam siri terkenal ini. 

Dalam beberapa babak dalam siri ini, ada satu jampi serapah yang digunakan dalam memadam memori yang mahu dipadamkan iaitu 'Obliviate'. Dalam dunia sains, pil amnesia mengaplikasikan fungsi yang sama dengan melembapkan memori tetapi tidak khusus kepada memori yang mahu dipadam. Boleh jadi dunia sains yang berkembang pesat ini dapat menghasilkan sebuah pemadam memori yang lebih khusus. Ada satu kajian yang dilakukan di State University of New York oleh Dr Fenton dan kumpulannya di mana mereka membuktikan memadam memori adalah fakta sains. Molekul yang dikenali sebagai 'protein kinase M zeta' yang mengekalkan memori jangka panjang dengan menguatkan titik selektif dalam perhubungan di antara sel otak yang turut dikenali sebagai proses menyimpan maklumat. Dr Fenton, yang mengambil inspirasi dari kisah Harry Potter ini dalam usaha mencari solusi dalam memadam memori secara khusus dalam merawat gangguan yang terhasil dalam tekanan pos-traumatik, sakit neuropatik dan epilepsi.

Jubah halimunan dalam karya J.K Rawling ini mendapat perhatian daripada Sir John Pendry di Imperial College London dan rakan sekerja di Amerika menunjukkan bagaimana peranti cloaking(stealth technology) boleh berfungsi dengan membuat gelombang cahaya di sekitar objek seperti aliran sungai yang tidak terganggu di seluruh permukaan batu yang licin. Pada dasarnya, jubah halimunan boleh dijadikan kenyataan dengan menggunakan metamaterial di mana ia  boleh digunakan untuk mengubah cara mereka berinteraksi dengan gelombang cahaya dengan memanipulasikan struktur atom.

Bagi mereka yang pernah menonton atau membaca siri ini, pasti akan teringat babak Gilderoy Lockhart yang menghilangkan tulang lengan Harry yang patah, lalu Madam Pomfrey memberikan Harry posyen Skele-Gro untuk menumbuhkan kembali tulang lengannya. Para penyelidik berusaha keras mencari cara-cara untuk menumbuhkan semula jari mahu pun sendi. Professor Ellen Heber-Katz, daripada Institut Wistar, Philadelphia, melakukan penyelidikan dalam sistem imun mendapati tikus yang ditebuk telinganya dan kemudian disuntik dengan sejenis ubat, ia kembali normal secara biasa lebih cepat berbanding tanpa ubat yang mereka hasilkan.

Banyak lagi penyelidikan yang diinspirasikan daripada siri Harry Potter ini termasuklah penyapu magis, lilin tergantung di Dewan Besar Hogwarts, motosikal terbang, anjing Fluffy yang berkepala tiga dan lain-lain. Tidak mustahil dunia kita masa akan datang nanti akan menjadi realiti hasil inspirasi siri Harry Potter walau sedikit pun jika kajian dilakukan secara berterusan dalam bidang-bidang yang masih relevan dengan kajian Sains.

Sumber: Telegraph





Share |

08 August 2011

Sahur

Kepada yang berpuasa, time sahur cuba elakkan minum kopi atau pun minuman berkarbonat yang ada caffeine.

Caffeine ada diuretic effect, iaitu meningkatkan pengeluaran air kencing. Bila korang kerap kencing, banyak air hilang daripada badan dan akibatnya badan korang dehydrated. Dehydration semasa berpuasa tak elok untuk badan, so minum air masak, jus buah atau pun apa-apa minuman yang takde caffeine masa sahur.

Selamat bersahur.


Share |

07 August 2011

Objek Mustahil

Bila objek 3D diinterpretasikan kepada 2D, ilusi optik kadang kala terjadi.








Share |

06 August 2011

Tawas

10 tahun lepas.

"Kau tau macam mana nak pass urine test?" kawan aku, H tanya kat aku.

"Aku mana main ganja ke ape, entah la mana aku tau," balas aku.

"Bukan main ganja je boleh kantoi urine test, ko hisap Gudang Garam pun boleh kantoi tau tak," K pulak bagitau aku.

"Selalu budak2 yang main ganja ni dorang ambik tawas, larutkan dalam air pastu minum. Tunggu dalam tak sampai sehari, pastu kalau buat urine test gerenti clear punya," K bagitau aku pasal tawas.

Tawas merupakan bahan kimia yang nama saintifiknya Potassium Aluminium Sulphate. Berbanding dengan aplikasi yang kawan aku cerita tu, setakat yang aku pernah tengok tawas ni orang guna untuk hilangkan bau badan, sebab abah aku sendiri pakai benda tu dulu.

Potassium Aluminium Sulphate ni sebenarnya banyak lagi aplikasi lain dalam industri, perubatan dan jugak kosmetik. Dalam proses pembersihan air, serbuk tawas ni membantu proses penggumpalan bahan enap cemar daripada air seterusnya memudahkan proses pembersihan air. In fact, orang kampung pun tau pasal benda ni, kat sesetengah kampung yang mana ada orang tua yang cerdik sikit dorang akan guna serbuk tawas untuk jernihkan air dalam perigi. Dalam kosmetik, macam aku cakap tadi la untuk hilangkan bau badan. Dalam bidang perubatan selalunya tawas ni dimasukkan sekali sebagai bahan dalam vaksin, ubat gigi dan membantu dalam proses pembekuan darah.

Sampai sekarang aku still tak tau betul ke tak apa yang kawan aku cerita kat aku 10 tahun lepas - pasal tawas boleh guna untuk clearkan dadah daripada badan dan elakkan daripada metabolite dadah dikesan dalam air kencing. Nak kata diuretic effect, rasanya kopi ade la effect nak bagi kuat kencing (logiknya, bila kerap kencing, makin kerap dadah yang ade dalam darah ditapis oleh buah pinggang dikeluarkan dari badan melalui air kencing) sebab dalam kopi ade caffeine.



Share |

04 August 2011

recharging month

salam satu agama guys.
first post. aku budak baru. huhu.

izinkan aku nak bercerita tentang ramadhan. memandangkan kita ni sedang berada dalam bulan ramadhan, apa salahnya kan?



ok. semua orang tahu, dari sedi spiritualnya, ramadhan adalah bulan mengecas semula ibadah dan amalan kita. masa ini adalah masa terbaik untuk kita perbaik diri kita dan bertaubat atas dosa-dosa lalu.

itu secara ringkasnya, dari segi spiritual. alhamdulillah, kecantikan Islam itu menyeluruh. tidak terikat pada spiritual sahaja. ramadhan juga terbukti baik untuk kesihatan diri juga.

semasa proses penghadaman makanan, tenaga dan aliran darah lebih tetumpu pada bahagian yang terlibat dengan penghadaman. maka ini akan mengurangkan kelancaran otak dalam bekerja. if i'm not mistaken, proses pencernaan makanan berlaku dalam kawalan parasympathetic, di mana aliran darah lebih ditumpukan pada organ-organ seperti perut dan usus. sebab itulah, apabila kita makan hingga terlalu kenyang, kita akan rasa mengantuk dan susah berfikir. rasa malas menyusup ke dalam diri dan kita rasa tidak berdaya. jadi, apabila kita berpuasa, aliran darah akan lebih tertumpu pada otak, dan menjadikan kita cergas. tapi janganlah sampai tidak sahur pula. mahu salur tenaga bagaimana kalau tenaganya tak ada, kan?

satu kongres yang diadakan di morocco telah membuat konklusi bahawa dengan berpuasa, kita akan menurunkan kandungan gula dalam darah, mengurangkan tekanan darah, dan mengawal berat badan. tapi faktor-faktor ni jadi tak berguna jugalah kalau waktu berbuka kita balas dendam sampai enam pinggan.

masalahnya, kita di bulan ramadhan mengamalkan amalan hidup yang kurang betul. bila berbuka, melampau-lampau. sepatutnya kita beri ruang untuk perut berehat, bukan suruh overtime pula. sahur harus dijaga. makan makanan yang berenergi, seperti kurma, coklat, dan makanan bergula, dan bermalta, supaya kita bertenaga di siang hari.
bila kata waktu puasa tak boleh hisap rokok, dibelasahnya sampai dua kotak pada waktu malam.
dan kita kata Ramadhan tidak membawa sebarang manfaat pada kesihatan jasmani. lempang kang.

"Fasting is like a magic which can solve any stomach illness" -Dr Mac Fadon

"Fasting an increase the level of intelligence" -Dr Alan Scott

"Fasting may clean your breathing system" -Dr Alexis Carrel (Nobel Prize Winner)

nasihat nabi: berhenti sebelum kenyang.



peace y'all!

assalamualaikum.

(sumber: haji google.)



Share |

03 August 2011

Jawapan assignment Paracetamol Poisoning



Hari tu aku ade bagi assignment dalam entri blog ni. Mungkin ada dah cuba buat, tapi tak sempat nak bagi jawapan. Mungkin ade yang nak cuba buat tapi takut salah, terus tak buat. 

Actually jawapan kepada assignment tu senang je - simple math, darab dan bahagi je. Anyway memandangkan aku dah bagi assignment, kena la bagi jawapan. So kat sini kat bagi jawapan assignment hari tu.

Assignment:

(a) Seorang pesakit disyaki mengalami keracunan paracetamol (Paras paracetamol dalam darah: 35 mcg/mL, dos diambil selepas 21 jam). Hitung dose N Acetylcysteine yang diperlukan untuk pesakit ini (berat badan pesakit: 50 kg).

(b) Untuk 2nd maintenance dose N acetylcysteine, didapati bekalan cecair pelarut N Acetylcysteine iaitu Dextrose 5% dibekalkan dalam bentuk botol berisipadu 500 mL. Cadangkan kaedah yang sesuai bagi membolehkan N Acetylcysteine dibekalkan kepada pesakit melalui IV infusion, memandangkan arahan untuk 2nd maintenance dose memerlukan N Acetylcysteine dilarutkan ke dalam 1 L Dextrose 5%
Jawapan:

(a) Dos untuk patient 50 kg.

Loading dose: 150 mg/kg x 50 kg = 7500 mg = 7.5 gram.

1st maintenance dose: 50 mg/kg x 50 kg = 2500 mg = 2.5 gram.

2nd maintenance dose: 100 mg/kg x 50 kg = 5000 mg = 5 gram.

(b) Arahan untuk 2nd maintenance dose - Larutkan dalam 1 L Dextrose 5%, kemudian bagi secara infusion selama 16 jam. Infusion selama 16 jam. Jumlah NAC yang diperlukan = 5000 mg.

Disebabkan bekalan Dextrose 5% di hospital dalam bentuk botol 500 mL, jadi bahagi separuh dose yang nak guna tu.

Untuk 8 jam pertama, larutkan 2500 mg NAC ke dalam 500 mL Dextrose 5% dan infuse selama 8 jam.

Selepas selesai infusion pertama selama 8 jam, sekali lagi larutkan 2500 mg NAC ke dalam 500 mL 5% dan infuse sekali lagi untuk tempoh 8 jam.

Jawapan bagi soalan kat atas ni merupakan jawapan yang aku expect daripada mana2 pembaca yang bukan dari latar belakang bidang kesihatan. Jawapan lengkap untuk rujukan/garispanduan profesional (maksudnya,jawapan yang aku akan bagi kalau mana-mana doktor/pharmacist/nurse tanya) aku dah jawab dalam blog batch aku. Klik kat link kalau nak tengok. Terima kasih.



Share |
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...