20 October 2011

Unit SI

Dalam kehidupan seharian, aku rasa kita semua familiar dengan unit ukuran. Sebagai contoh, kalau korang pergi beli kain untuk buat baju, selalunya mesti tauke kedai tanya, "Nak beli berapa meter?". Kalau korang pergi ke pasar nk beli ikan, kebanyakan ikan dijual berdasarkan berat, contoh RM 14 untuk 1 kilogram.

...............................

Korang tak pernah pergi beli kain, atau beli ikan?? Kesian, takziah kepada golongan2 seperti korang. Ok la, kat sekolah mesti korang belajar pasal nak kira luas segiempat, segitiga, bulatan. Nak buat pengiraan tu mesti ada unit ukuran, contoh kalau korang nak kira luas segiempat sama, panjang setiap sisi tu kena tau la berapa panjang dia, 1 cm ke, 1 meter ke, 10 kilometer ke. Jadi centimeter, meter dan kilometer tu merupakan unit ukuran untuk mengukur panjang, atau pun jarak di antara dua titik. Kalau kilogram pulak, guna dia untuk mengukur jisim. Jisim ok, bukan berat. Berat tu dalam istilah sains sama dengan jisim darab pecutan graviti. Berat manusia kat bumi tak sama dengan berat manusia yang sama bila berada di bulan, sebab pecutan graviti di bulan berbeza dengan kat bumi.

Kalau zaman dahulu kala, masyarakat Melayu sebagai contoh, tak gunakan istilah meter, kilogram dan sebagainya untuk mengukur sesuatu. Dorang ada cara sendiri la nak membuat pengukuran; kalau korang pernah dengar istilah hasta, jengkal, rantai, tu semua ialah unit ukuran masyarakat Melayu pada masa dulu. Orang British pun sama jugak, dorang ada sistem pengiraan dorang sendiri. Feet, Inches, Yard, tu yang orang British punya style.

Bila setiap negeri, negara ada sistem pengukuran masing2, maka susah la nak berurusan. Contohnya katakan Hang Jebat pergi England, jumpa pulak kain ainul-lil-banat yang cun, pastu dia cakap kat tuan kedai, "Sir, can I have this cloth, give me 5 hasta" maka tuan kedai pun mesti la pelik, mungkin tuan kedai jaab "Ambo tok jual paka hasta boh, demo nok beli berapo ela (yard = ela (bahasa Melayu) ?". So dah jadi problem.

Jadi untuk menyeragamkan sistem pengukuran antarabangsa, maka diadakan persidangan di Perancis sekitar tahun 1960. Lepas berbincang, dorang pun sepakat menyeragamkan unit pengukuran yang kemudian dinamakan sebagai SI unit. SI = Systeme Internationale, ni bahasa Perancis.

Ada beberapa kuantiti pengukuran yang diseragamkan, yang paling pentingnya dan yang korang belajar kat sekolah kalau tak silap aku; panjang, jisim, masa, arus elektrik dan suhu. Unit SI bagi panjang ialah meter, jisim = kilogram, masa = saat, arus elektrik = Ampere, suhu = Kelvin. Jadi bila saintis-saintis di seluruh dunia tulis article untuk diterbitkan dalm majalah saintifik iaitu journal, bagi sebarang unit pengukuran, pengiraan akan ditunjukkan dalam unit SI. Jadi perkara ni bukan saja memudahkan urusan kat seluruh dunia, malah mengelakkan salah faham. Bayangkan kalau korang pergi kat highway negeri China, kalau dibuatnya negara tu tak guna ukuran kilometer untuk ukur jarak jalan raya, tak ke haru korang nanti nak mengagak jarak perjalanan? 

Tiap kali aku bagi assignment mesti takde orang nak buat. Tapi lantak korang la, nak buat ke tak itu korang punya pasal. Kalau korang rajin, cuba korang cari definisi untuk setiap unit ukuran ni:

a) 1 meter
b) 1 kilogram
c) 1 saat
d) 1 Ampere
e) 1 Kelvin

1 meter tu macam mana definisi 1 meter yang tepat, adakah 1 meter tu bersamaan dengan panjang keris Taming Sari, adakah 1 meter tu bersamaan dengan panjang 20 batang rokok Dunhill yang disambung berterusan? 1 Kelvin tu apa definisi dia, adakah 1 Kelvin bersamaan dengan suhu bawah Jurang Mariana, atau suhu kat bawah laut Kutub utara ke? Cari cari..



Share |

06 October 2011

Airmata Bawang

kenapa kita akan menangis bila memotong bawang?

jawapan ringkasnya, kita menangis kerana apabila memotong bawang akan membebaskan enzim yang bergabung dengan molekul lain, menukarkan sebatian sulfur di dalam bawang kepada molekul yang menghasilkan bau yang kuat. badan akan bertindak balas dengan menghasilkan airmata untuk mengelakkan kimia yang tidak elok itu daripada memasuki mata. penukaran itu mengambil masa lebih kurang 30 saat dari mula bawang itu dipotong, dan semuanya akan selesai selepas 5 minit anda memotong bawang, melainkan kalau anda potong bawang yang lain.

ada beberapa perkara yang boleh dilakukan untuk memanstikan tidak terlalu banyak molekul yang busuk dan memedihkan ini sampai ke mata. kimia itu larut dalam air, maknanya jika bawang dipotong sambil dilakukan di bawah air yang mengalir, kimia itu akan dialirkan. dengan cara ini, tidak terlalu banyak kimia itu naik ke udara dan menyebabkan orang menangis.

lain-lain idea yang baik ialah dengan memanaskan atau membekukan bawang untuk memperlahankan tindak balas antara sebatian sulfur dan enzim, memotong dengan cepat ataupun gunakan kipas untuk menolak kimia itu ke tempat lain. maka, sesiapa yang ada masalah dengan bawang, selepas ni bolehlah praktikkan cara-cara ini untuk mengurangkan pedih mata.


jenis bawang yang berlainan mengandungi jumlah dan jenis sulfur yang berlainan. sesetengahnya lebih keras, dan sesetengahnya tidak. bawang yang lebih banyak kandungan airnya cenderung untuk mempunyai sulfur yang lebih berbanding yang lain, sebagai contoh, bawang besar lebih banyak gasnya berbanding bawang putih. walaupun pedihnya mata kerana bawang, tahukah anda bawang itu mempunyai banyak nutrien termasuk vitamin B, dan C, temasuklah bertindak sebagai anti radang dan anti alergi.

aku sangat menggemari bawang goreng. selalunya aku akan meratah bawang goreng sebab bawang goreng tu snek yang lazat. haha. walau bagaimanapun, aku tetap alah dengan bawang kerana gasnya tu mampu buat kulit muka aku menjadi gatal-gatal dan ditumbuhi jerawat air berbau bawang. mungkin kulit aku alah dengan sulfur. tapi bagaimanapun selalunya aku akan kupas bawang yang telah disejukbekukan di dalam peti ais terlebih dahulu. jadi tak ada masalah sangat gatal-gatal tu.


Share |
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...