16 December 2011

di Mcburney's point ada peringatan tuhan

salam.

lama gila takda entri kat blog ni. so den nak ambik sikit masa untuk menulis pasal satu benda yang nampak remeh tapi selalu sangat terjadi sebenarnya.

appendicitis.
inflammation of appendix.

appendix ni satu benda alah dekat area usus besar. setakat ni function dia masih di luar pengetahuan manusia, hanya Allah je yang tahu.

jadi apa yang spesel sangat dengan appendix ni?
appendicitis ni, kalau kena, sakit merana dia tuhan je tau. duduk serba tak kena, baring sakit, duduk pun sakit, diri lagi la tak larat. selalunya bila dapat tau tu appendicitis, memang dah tak sempat nak buat apa, tinggal nak bedah jela.

simptom
tiba-tiba rasa sakit kat area perut (mid-abdomen) dekat area yg doktor panggil Mcburney's point.
tanda-tanda dia ada banyak, so boleh la google sendiri ye.



cause
aku tak berapa nak sure. kalau kita google, ada banyak fakta boleh kita jumpa. makan pedas, bijik jambu batulah bagai, tapi yang surenya, apabila appendix ni tersumbat dan mula membengkak. kalau teruk gila, boleh meletup woo. dahsyat.

solution
selalunya kalau dah tau ada appendicitis ni, takda cara lain dah. memang bedah la biasanya. but do not worry, itu hanya minor surgery dan kalau buang pun appendix tu, takda apa effect pun setakat ni (yang manusia tau).

dan benda ni buat aku tertanya-tanya, kenapa ada appendix kalau hanya akan membuat kita sakit, dan takda function pun even kalau kita buang?

Allahu Allah.
kita seakan lupa bahawa tuhan yang mencipta kita itu Maha Bijaksana bila kita kata begitu.  setiap apa yang Allah jadikan itu ada hikmahnya yang tersendiri.
cuba fikir balik, kalau kita tahu appendicitis ni sakit, kita akan jaga makan minum kita. dan menjaga makan minum kita pun satu tuntutan dalam Islam. yelah, bayang cemana nak pegi keja jaga keluarga kalau badan kita sakit terbaring je kan?
dan buat yang kena pulak, itu adalah satu peringatan. bahawa makan itu berpada-pada. bila kita tak jaga makan, ha nah, ini padahnya. sakit kan. so harapnya lepas itu kita akan jaga makanlah supaya lepas ni takda masalah kat benda yang lagi penting macam kidney, liver atau colon sendiri. cuba kalau pemakanan kita efek organ2 penting tu? masa tu takda guna dah menyesal. masa ni lah kita nak ingat awal-awal.

dan benda ni jugak buat aku teringat satu hadis yang pernah belajar waktu sekolah dulu,

“Ada dua kenikmatan yang manusia selalu terlalai, iaitu kesihatan dan waktu lapang.”
(HR. Al-Bukhari no. 6412)

dan Allah beri kita satu warning sign, iaitu appendix.
dan kata manusia pula, appendix tiada fungsinya.

betapa Allah lebih tahu daripada hamba-hambaNya.

so folks, jom jaga kesihatan kita! nak buat ibadah pun senang dan tak terhalang
(if you know what i mean~)


yikes!

wallahua'lam.

(sumber dari wikipedia dan kelas anatomy dulu.)



Share |
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...