17 December 2012

Zodiak



Ramalan zodiak tu mengarut. Faham?


Share |

16 December 2012

Rape aXe


Kes rogol merupakan jenayah yang amat berleluasa di Afrika Selatan. Melalui satu tinjauan ke atas 4000 orang wanita di sana, 1 daripada 3 wanita mengaku mereka pernah dirogol.

Disebabkan oleh itu, seorang juruteknik perubatan bernama Sonette Ehlers mencipta sejenis alat yang dinamakan sebagai Rape aXe (gambar). Ehlers mendapat idea untuk mencipta alat ni selepas seorang lelaki datang ke hospital tempat dia bekerja dalam keadaan mengerang kesakitan akibat zakarnya terlekat pada zip seluar.

Alat Rape aXe ni cara pakai dia, err camne eh. Ade la applicator dia untuk masukkan alat ni dalam vagina perempuan. Camtu la. 

Ketika menerima kritikan yang mengatakan alat ni seolah-olah alat penyeksaan yang tak bertamadun, Ehlers memberikan komen, "Penyeksaan yang tak bertamadun sesuai untuk perbuatan yang tak bertamadun".

Alat ni dah mendapat liputan media sejak 2005, tapi sampai sekarang masih belum dipasarkan di mana-mana pasaran.



Share |

10 December 2012

Teka nama natang #2

Jawapan kepada teka nama natang #1 = hedgehog. Landak kecik, er boleh gak la. Natang tu takde kat Malaysia, kalau ade yg bela kat Malaysia tu maksudnya benda tu import bawak masuk dari luar la tu.

Ha cuba teka ape nama natang kat bawah ni.





Share |

07 December 2012

Get a life



Because you only live once on this planet.


Share |

05 December 2012

Nampaknya Kita Sudah Menemui Partikel Baru

Pusat PseudoSains, 5 Dis : Pada tahun 2009 lepas, ahli fizik di Fermilab, Chicago telah menemui sebuah partikel yang agak ganjil. Partikel itu diberi nama Y(4140). Partikel ini telah memberi kemisterian kerana ciri-ciri partikel ini boleh memberi jalan untuk menghasilkan bahan baru. Namun setelah kajian menyeluruh terhadap partikel baru ini dengan menggunakan Large Hadron Collider. Pada November 2012, partikel ini telah di-sahkan kewujudannya tetapi masih belum pasti sama ada ia boleh disesuaikan dengan partikel lain seperti proton dan neutrons kerana ahli fizik kekurangan kefahaman untuk memahami jasad partikel ini. Partikel ini secara ringkasnya mempunyai 4.1 elektronvolts (GeV). Walaubagaimanapun, ini merupakan penemuan yang amat menarik.



Share |

04 December 2012

Cat in a bra

Betul ke?


Share |

23 November 2012

Teka nama natang #1

Bosan ah kalau asyik cerita pasal benda serius je. Balik-balik pasal hormon, pasal upregulation downregulation receptor, pasal targeted drug delivery, pasal hadron collider, Schrodinger cat..Even hari tu cerita pasal Xeno's paradoxes yang pakai kartun abam jerung pun macam bosan. Aku ingat aku nak buat entri bersiri pasal teka nama binatang la pulak.

Kalau jawab betul takde hadiah pun. Cuma tambah knowledge jela. Hari ni kita mula dengan gambar binatang  yang senang dulu...







Share |

Awan makro

Pakar meteorologi Britain sekarang tengah berkempen untuk mencadangkan nama untuk fenomena awan dalam gambar-gambar kat bawah ni. Last time aku belajar nama-nama awan masa sekolah rendah - awan komulonimbus, awan sirus. Awan nano takde pulak setakat yang aku ingat. Untuk fenomena unik kat dalam gambar bawah ni, pakar meteorologi mencadangkan nama Asperatus.

Sumber: Daily Mail UK








Share |

22 November 2012

Parasit zombi




Sumber: The Scientist


Share |

20 November 2012

Ilusi optik

Ade berapa ekor kuda dalam gambar kat bawah ni?





Share |

19 November 2012

Ujian kehamilan

Kat twitter masa entri ni ditulis, tengah trending pasal Diana Danielle dapat positive result untuk pregnancy test. So aku ucapkan tahniah kat dorang, walaupun dorang confirm tak baca pun blog ni.

Tapi disebabkan ade yang sinikal dan macam menganjing pasal betapa cepatnya Diana mengandung, aku rasa sebagai ahlul sains yang ade sedikit sebanyak pengetahuan terpaksa la aku tulis entri ni for the sake of enlightenment puak-puak yang suka menganjing tak tentu pasal ni.

Ujian kehamilan boleh dilakukan dengan beberapa cara. 1st, kita boleh buat rosette inhibition assay untuk sejenis protein yang dinamakan early pregnancy factor. Early pregnancy factor ni merupakan sejenis protein yang akan dikeluarkan oleh embrio. Embrio ni dalam bahasa Melayunya aku tak jumpa, senang cerita bentuk badan sesuatu makhluk sebelum berkembang menjadi janin. Hah kalau janin pun korang tak faham takyah baca la entri ni, senang cerita. Protein ni akan boleh dikesan seawal 48 jam selepas proses pensenyawaan. 

Tapi rosette assay ni mahal nak mampuih. Jadi untuk kegunaan orang ramai dan rakyat marhaen, saintis dah berjaya mencipta kit ujian kehamilan.

Bila perempuan mengandung,akan terjadi pembentukan uri,atau placenta, kan? Uri ni akan menghasilkan sejenis hormon yang dipanggil human chorionic gonadotrophin (hCG). hCG ni larut dalam air,so dia larut dalam darah. Bila larut dalam darah dan benda ni pulak hormon yang saiz dia kecik, maka hCG ni akan keluar bersama air kencing sebab air kencing tu merupakan air yang ditapis kat glomerulus dalam buah pinggang. Sebab tu untuk test pregnancy orang pakai air kencing. Faham?

Pada kit ujian kehamilan tu ada la diletak antibodi yang akan bertindakbalas dengan hCG yang akan keluar melalui air kencing perempuan mengandung tu. Bila ade tindak balas, maka bahan hasil tindak balas yang mempunyai warna akan terhasil, sebab tu strip kat pregnancy test kit tu bertukar warna.

Semasa awal proses kehamilan, paras hCG yang dihasilkan akan turun naik dan tak berapa stable dalam tempoh 4 minggu pertama kehamilan, tapi lepas 4 minggu penghasilan hCG akan semakin bertambah dan bertambah. Jadi katakan seseorang tu hamil tapi buat guna pregnancy test kit ni pada awal kehamilan,katakan dalam tempoh seminggu atau dua minggu lepas dia mengandung or melekat, mungkin dapat result negatif sedangkan dia mengandung. Sebab, hCG level tu tak menentu, kena time dia test tu hCG level rendah, kepekatan hCG dalam urine tu tak cukup untuk bertindakbalas dengan antibodi yang ade kat pregnancy test kit tu. Tapi mungkin jugak kalau kena time hCG tu keluar banyak, dapat la test positif. Ujian kehamilan menggunakan kit ujian ni pakai konsep antibodi ni boleh dilakukan seawal 6-12 hari selepas pensenyawaan, sebab dalam tempoh tu implantation dah berlaku. Implantation ni yang orang Melayu dok cakap melekat-melekat tu, ha tu la dia prosesnya.

Jadi, boleh tak dapat positif result even baru sangat mengandung? Jawapannya memang boleh la. Tak semestinya dah sebulan mengandung baru boleh dapat result positif.

Tapi ade benda yang tak best sikit la. Kalau test hCG ni result dia positif, tapi bila check ultrasound xde baby dalam perut. Itu petanda kemungkinan besar orang tu kena kanser.

Kalau sesiapa berminat nak tau lebih lanjut pasal camne pregnancy test kit ni berfungsi, sila klik kat sini. Aku malas tulis panjang-panjang, not worth, tak ramai baca pun blog ni. Kbye.







Share |

12 November 2012

Khidmat Masyarakat: #YOLO

Kalau pekerjaan korang memerlukan korang untuk pakai safety googles, ataupun korang tengah run experiment yang bahaya & korang kena pakai safety googles, maka pakai la safety googles.

Memang betul you only live once. Cuma kalau korang jadi buta disebabkan memperjuangkan YOLO macam Carol dalam gambar ni,rasanya takde sape yang teringin nak tolong korang dengan dermakan mata dorang kat korang.



Share |

08 November 2012

Tabligh





Share |

03 November 2012

Aplikasi fizik



Kalau tak silap aku masa form 4, untuk sukatan pelajaran fizik SPM ada belajar pasal sesaran, laju, halaju dan sebagainya. Topik yang sama diulang masa form 5 dalam subjek add math.

Kat atas tu salah satu aplikasi topik tu.


Share |

21 October 2012

Halloween



Orang Islam tak boleh sambut Halloween sebab asal usul perayaan tu datang daripada festival memuja roh. Saje aku post kartun ni sebagai hiburan.



Share |

Pseudosains...Melaka style

MALACCA: A bomoh hujan (rain medium) has been hired by the Malacca government to help minimise effects of the current wet spell that could delay the opening of the Rural Transformation Centre (RTC) at Kuala Linggi, some 40km from here.

Chief Minister Datuk Seri Mohd Ali Rustam confirmed that a medium has been commissioned to temporarily shift the dark clouds and allow contractors to complete their job on the RM4.6mil project on schedule.
“The medium can assist in reducing the impact of the incessant rain in the area for another two weeks or so.
“We don't want to experience any delays in completing the project.

“The medium will help to ensure that the contractors are able to complete the RTC by Oct 31,” he said after visiting the RTC site here, yesterday.

Mohd Ali said the RTC was expected to be opened by Prime Minister Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak on Nov 10.

He added that the RTC would function like the Urban Transformation Centre and provide one-stop service to villagers in Kuala Linggi and surrounding areas.

Mohd Ali noted that the RTC was built in Kuala Linggi as the district was predominately a fishing enclave and locals could look forward to facilities that were useful to them.

He said the RTC that would be situated on a site spanning 10ha would also have a maintenance facility for fishermen apart from providing a hub for local farmers and other agro-based traders.

Mohd Ali said a training institution would be also set up at the RTC and managed by the state Fisheries Development Board.
 
It would provide the latest updates on the industry to local fishermen.

Mohd Ali added that the RTC would also have its own 1Malaysia clinics, banks and other government agencies operating under one roof.
 Sumber: The Star Online

Ali Rustam upah bomoh hujan?

Nota: Ali Rustam merupakan Ketua Menteri Melaka.

#facepalm



Share |

19 October 2012

Salur darah kepala



Gambaran salur darah kat dalam kepala manusia. Kalau kulit & daging manusia ni lutsinar,camni la rupanya.


Share |

13 October 2012

Einstein





Share |

07 October 2012

Baby mop



Pernah tak aku cakap kat korang, orang Jepun ni keji, walaupun teknologi dorang advance? Jadi kalau menuntut ilmu biarlah sampai ke China je, kalau sampai ke Jepun nanti rosak pemikiran korang.



Share |

Komet Halley






Komet Halley boleh dilihat melintasi bumi setiap 76 tahun sekali.



Share |

05 October 2012

Gigi budak




Kat atas ni bukan tengkorak alien. Kat atas ni menunjukkan tengkorak dan x-ray tengkorak budak yang baru tumbuh gigi susu.

Di sebalik gigi susu, berderet gigi kekal menunggu sebelum keluar.

Sori kalau ade yang nak muntah. Tapi korang masa kecik pun camni jugak.


Share |

01 October 2012

Caterpillar



Amacam,cute tak dorang?


Share |

28 September 2012

Pesanan khidmat masyarakat



Mesej sebenarnya, merokok tu bahaya.

Masa bergosip dengan sorang pakcik raya lepas, dia cakap harga rokok turun start 1 Oktober ni. Betul ke?


Share |

Sains vs Pseudosains





Share |

26 September 2012

Seksualiti merdeka




Amacam?


Share |

22 September 2012

Cita-cita

Kalau korang pun buat perangai macam ni, jangan risau. Aku pun lebih kurang macam ni jugak.





Share |

20 September 2012

Verizon oh Verizon


Verizon Communications ni merupakan syarikat komunikasi di US, ala lebih kurang macam Maxis, Celcom, TM jugak la. Pernah sekali dorang buat promosi servis dorang, bagitau yang dorang cuma charge 0.002 sen = US$ 0.00002. Tapi dalam sistem bil dorang, dorang letak servis charge dorang US$ 0.002. Jadi, dalam promosi cakap lain, tapi charge harga lain. Ini menyebabkan rage di kalangan pengguna. Bila ada pengguna call Verizon tanya pasal kenapa harga lain, boleh pulak ade customer service yang defend dengan bertanya balik kepada pelanggan, ade beza ke US$ 0.002 dengan 0.002 sen? lol

Nak dijadikan cerita, ada orang yang upload cek bank macam kat atas ni kat internet, sebab nak menganjing Verizon yang tak tau nak bezakan nilai duit.

Nota: Randall Munroe, programmer dan bekas roboticist di NASA. Randall juga merupakan pengasas website xkcd. Tapi aku tak tau la sama ada cek bank ni betul-betul dihantar ke Verizon ke tak, atau pun betul ke Randall yang keluarkan cek ni.



Share |

15 September 2012

Sains dan media

Berita-berita penemuan dalam bidang sains memang menjemukan.



Tapi perkara di atas lebih baik berbanding apa yang jadi kat bawah ni.



Sumber: I fucking love science




Share |

Zeno's paradoxes


 Sumber: I fucking love science


 Faham tak ape yang jerung ni ceritakan?


 :)


Nanti aku cerita kemudian apa maksud cerita jerung kat atas ni. Korang dipersilakan cari buku atau google berkenaan "Zeno's paradoxes" atau "dichotomy paradox".

Akhirnya, aku dapat jugak post entri yang betul2 ikut tema blog ni. Haha.



Share |

13 September 2012

Amoeba


Sumber: http://www.facebook.com/beatricebiologist





Share |

11 September 2012

Ubat daripada sumber haiwan

Selain daripada sumber tumbuhan dan jugak kimia sintetik, produk farmaseutikal yang dihasilkan daripada sumber haiwan pun digunakan jugak dalam perubatan. Sebagai contoh, insulin suatu masa dulu diekstrak daripada pankreas lembu dan babi. Tapi selepas tahun 1980-an bila saintis berjaya menghasilkan insulin melalui teknik human recombinant, sekarang ni boleh dikatakan 93% daripada insulin di pasaran dihasilkan secara sintetik.

Antara tugas ahli farmasi, selain daripada jadi tukang bagi ubat, mereka jugak bertanggungjawab memastikan ubat-ubatan yang digunakan mematuhi aspek agama para pesakit. Sebagai contoh, kalau doktor bercadang nak bagi ubat pencair darah jenis enoxaparin kepada pesakit beragama Islam, ahli farmasi boleh cadangkan supaya alternatif lain digunakan untuk tujuan rawatan, contohnya fondaparinux. Walaubagaimanapun melainkan keadaan pesakit tu sendiri tak mengizinkan, sebagai contoh fungsi buah pinggang pesakit tak elok dan tak sesuai untuk gunakan fondaparinux, nak tak nak kena jugak la pakai enoxaparin tu.

Berikut merupakan senarai produk farmaseutikal yang berasal daripada sumber haiwan, particularly daripada babi, dan jugak alternatif rawatan yang dicadangkan. (Sumber: Drugs of Porcine Origin & Clinical Alternatives, Medicines Partnership Group, Keele University)

 
 



Share |
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...