27 January 2012

Bumi Adalah Kapasitor?

Kapasitor atau pemuat atau dalam bahasa Inggeris-nya Capacitor adalah komponen elektronik bersifat pasif dan mempunyai dua terminal yang berfungsi menyimpan tenaga di medan elektrik antara sepasang plat (konduktor). 

Konduktor bukannya konduktor bas ye adik-adik. Konduktor yang dimaksudkan ialah 'pengalir cas, pengalir elektrik'.

Bumi pula adalah sebuah planet yang didiami makhluk berwajah hodoh iaitu manusia. Oh maaf. Bumi adalah sebuah planet yang mempunyai dua paksi, berputar mengikut orbit, mempunyai tarikan graviti kerana ada medan magnetik. Adakah bumi ialah konduktor? Mungkin juga bumi juga sebuah konduktor. Namun tidak sebaik wayar elektrik kerana ia bergantung kepada permukaan bumi. Lagipun bumi mempunyai sifar tenaga potensi elektrik, sebab itu kita ada pendawaian bumi di mana aliran lebihan cas pada alat elektrik kita akan di halakan ke bumi. 

Namun kalau kamu tanya aku. Aku yakin bahawa bumi adalah sebuah konduktor. Sebab kalau jumlah cas pada pendawaian bumi adalah sifar. Entah mana datangnya medan magnetik bumi? Lalu ini juga aku menteorikan bahawa bumi juga boleh bertindak seakan sebuah kapasitor. Ya, bumi menyimpan cas. Bumi menyimpan tenaga elektrik.

Sekarang, aku ingin persoalkan satu perkara memandangkan kita semua telah dikhabarkan mengenai ribut geomagnetik di mana ia boleh menganggu medan magnetik bumi. Jika bumi adalah penyimpan cas, kalau kapasitor pun boleh breakdown kerana overlimit menyimpan tenaga elektrik sampai meletup/terbakar, apakah bumi juga boleh menerima kesan yang sama?

Apabila diberi tiga kata kunci bumi iaitu 'medan magnetik', 'kapasitor' dan 'graviti'. Seringkali dalam fikiran aku berteori bahawa ketiga-tiga ini seakan berkait antara satu sama lain dalam mengimbangi bumi berputar dan bereaksi secara normal seperti yang kita alami kini. Apa akan jadi jika salah satu ini diganggu? Seperti ribut geomagnetik misalnya. Ia menganggu medan magnetik bumi atau dalam bahasa tepat, bereaksi.

Fakta yang pernah berlaku ialah ;

Ribut geomagnetik yang sangat kuat seperti yang berlaku pada tahun 1989 telah menyebabkan arus aruhan yang menyebabkan kebakaran alat transformers di jaringan elektrik voltan tinggi di Wilayah Quebac, Kanada.

Maka, jika ribut geomagnetik ini terus berlaku. Apakah yang mungkin akan berlaku lagi?

Medan magnetik bumi yang terganggu akan menyebabkan bumi berputar lebih cepat? Paksi bumi akan lebih condong? Pergerakkan plat tektonik bumi akan bertambah aktif? Meninggikan cas yang disimpan dalam bumi sehingga bumi sudah tidak mampu menjadi sebuah kapasitor? Jika tiada lagi pendawaian ke bumi, ke manakah selepas ini tenaga elektrik hendak didawai-halakan? Graviti bumi akan lemah?

"Banyak persoalan yang berada di minda, banyak tanda tanya dan juga kata kerja" - Najwa Latif. Share |

3 komen:

Jαnnαhツ said...

pemikiranmu complex, but this entry is worth reading la.

firdaus.9898 said...

op

bro, buleh check

http://en.wikipedia.org/wiki/Earthing_system

medan magnet bumi induced dari pergerakan besi cair dalam teras ke apa.

geomagnetik storm tu pasal solar flare.

jgn risau, bumi x kan overcharge. dan graviti is due to mass.

- encik skema melampau

AkuMuzikFilem said...

dan secara mudah hari kiamat dapat diterangkan melalui sains

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...