07 March 2012

Pergerakan fizikal dalam Alam

_____________________________________________________Artikel berikut ditulis oleh Anonymous


You gaze into the sky high above
The fifty billion stars do you know?
All of 'em like our sun, they rotate and obey

Aku tribute tulisan ini kepada Allahyarham Din D'Cromok. Alfatihah untuk beliau.

Ada satu persamaan pada pergerakan kebanyakan makhluk ciptaan Tuhan berfizikal.

Aku note 3 word kat situ,

pergerakan motion, displacement of distance.

Kebanyakan bukan semua makhluk Tuhan bergerak. Ada banyak yang static in motion. Tumbuhan tak bergerak, dia ?umbuhkepada arah tertentu.

Fizikal Malaikat, jin tidak termasuk dalam perbincangan ni. Fizikal dalam konteks ini ialah apa yang boleh diukur oleh manusia samada dengan deria atau dengan bantuan alat.

Ok. Enough intro. Let's get to business of our discussion.

Cuba tengok langit dan cuba korang perceive pergerakan jasad samawi di langit. Galaksi, komet, planet, bintang, bulan.
Untuk muslims, masa tengok dan pikir ni, korang buleh baca ayat 3 dan 4 surah Al-Mulk.

Ok sekarang, tengok pula tubuh badan korang, terutama pada sendi korang. Tanpa sendi ni, manusia dan haiwan kebanyakan haiwan tak boleh bergerak.

Apakah persamaan antara pergerakan jasad samawi di langit dengan sendi?

The answer is, as per quoted from Arwah Din, they rotate and obey.



Share |

1 komen:

missChaQMRChaD SARkastik said...

boleh terangkan sedikit berkatan dengan jasad samawi tu?kurang jelas.adakah ia berkaitan dengan situasi atau kejadian alam?atau kajian astronomi?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...