27 May 2012

Educated rats

Kawan aku, KC, merupakan pharmacist yang bekerja di sebuah hospital di pedalaman Sarawak. Baru-baru ni dia mengeluh sebab stok ubat dia kena songlap dengan tikus.

Yang peliknya, pandai pulak tikus-tikus ni pilih ubat yang tak merbahaya, maksud aku yang paling kurang side effects la. Hahaha.




Paling teruk kena kekah, Sirap Multivitamin. Memang gemuk la menatang2 ni nanti.

Pastu 2nd choice, oral rehdyration salt. Manis + masin, logik gak la
 

Ubat batuk Benadryl pun dorang lanyak. Pandai pulak tu pilih,yang kena bahan ni ubat batuk yang bancuhan khas untuk kanak-kanak. Tau lak takut overdose kalau minum ubat batuk orang dewasa.
 

Salbutamol pun jadi..ubat untuk sesak nafas, asma @ batuk. Yang ni kalau overdose denyutan jantung jadi laju.







Share |

4 komen:

theRandomcraps said...

ade reason x kenape tikus2 ni pandai pilih?

firdaus.9898 said...

1st time tgk sabultamol dlm bentuk liquid.

- pengguna ventolin tegar

karl said...

randomscraps: binatang belajar melalui pengalaman. dah banyak kali test, tikus tu boleh identify ubat mana satu yg sesuai jadi makanan

firdaus: yup, ade dlm bentuk sirap. tapi effect salbutamol lebih cepat bila disedut @ disuntik berbanding kalau diminum

Ami Manaf said...

boleh tahan educated...
peace~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...