08 September 2012

Tukang bagi ubat


Macam biasa la. Ini antara salah satu rungutan orang ramai kepada ahli farmasi. Bidang farmasi ni memang antara bidang yang underexpose dan tak popular berbanding bidang macam perubatan, pergigian, lawyer, engineer, architecture.

Bercerita pasal prosedur kat hospital macam mana, tak membantu masalah. Orang mungkin faham tapi masalah yang timbul daripada prosedur yang ada tu bukan masalah pesakit, tapi masalah orang yang terikat kepada prosedur tu. 



So kepada kawan-kawan pharmacist yang kalau ada baca blog ni, korang communicate la dengan doktor elok2 pasal masalah camni.


Share |

2 komen:

Jαnnαhツ said...

bagi aku la kan, pharmacist lagi tau pasal ubat2. certain ubat xbleh amik skali ngan ubat yang kita slalu makan. so apa yg pharmacist ckap tu untuk kebaikan pesakit jugak. bukan suke2 je dia komen macam tu. ni pendapat je, bukan statement yg sebenar.

karl said...

betul la tu Jannah. contoh macam antibiotik jenis tetracycline, seeloknya lepas makan ubat tu jangan minum susu sebab dalam susu ada kalsium, kalsium boleh menyebabkan antibiotik tu tak berkesan.

btw nak inform, aku ada bukak blog baru pasal isu berkait dengan ubat-ubatan. ada masa singgah la,

tukangbagiubat.blogspot.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...