11 September 2012

Ubat daripada sumber haiwan

Selain daripada sumber tumbuhan dan jugak kimia sintetik, produk farmaseutikal yang dihasilkan daripada sumber haiwan pun digunakan jugak dalam perubatan. Sebagai contoh, insulin suatu masa dulu diekstrak daripada pankreas lembu dan babi. Tapi selepas tahun 1980-an bila saintis berjaya menghasilkan insulin melalui teknik human recombinant, sekarang ni boleh dikatakan 93% daripada insulin di pasaran dihasilkan secara sintetik.

Antara tugas ahli farmasi, selain daripada jadi tukang bagi ubat, mereka jugak bertanggungjawab memastikan ubat-ubatan yang digunakan mematuhi aspek agama para pesakit. Sebagai contoh, kalau doktor bercadang nak bagi ubat pencair darah jenis enoxaparin kepada pesakit beragama Islam, ahli farmasi boleh cadangkan supaya alternatif lain digunakan untuk tujuan rawatan, contohnya fondaparinux. Walaubagaimanapun melainkan keadaan pesakit tu sendiri tak mengizinkan, sebagai contoh fungsi buah pinggang pesakit tak elok dan tak sesuai untuk gunakan fondaparinux, nak tak nak kena jugak la pakai enoxaparin tu.

Berikut merupakan senarai produk farmaseutikal yang berasal daripada sumber haiwan, particularly daripada babi, dan jugak alternatif rawatan yang dicadangkan. (Sumber: Drugs of Porcine Origin & Clinical Alternatives, Medicines Partnership Group, Keele University)

 
 Share |

0 komen:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...