15 September 2012

Zeno's paradoxes


 Sumber: I fucking love science


 Faham tak ape yang jerung ni ceritakan?


 :)


Nanti aku cerita kemudian apa maksud cerita jerung kat atas ni. Korang dipersilakan cari buku atau google berkenaan "Zeno's paradoxes" atau "dichotomy paradox".

Akhirnya, aku dapat jugak post entri yang betul2 ikut tema blog ni. Haha.



Share |

6 komen:

firdaus.9898 said...

op.aku saja nak tambah point kasi pening.

manusia tidak dilahirkan dengan idea nombor. kita lahir2, tak tahu apa itu 1, 2, 3...

kita mengira based on comparison..0 tu x wujud, 1 tu wujud, 2 tu quantity lebih besar dari satu, dan twice dari 1.

sbb tu manusia mula2 mengira based on lot. 1 mangkuk nasi..2 mangkuk nasi...bila kita kata 2 mangkuk nasi..otak kita intepret as "quantity yg banyak sikit dari 1 mangkuk"..bila kita umur 5-6 tahun baru realised 2 mangkuk nasi as "twice" 1 mangkuk nasi..

bila manusia dah pandai mengira pakai lot..manusia akan start mengira/compare based on "ratio"..selalunya umur 9 tahun ke atas baru paham konsep ratio...sbb tu matematik darjah 3 baru start citer pasal "bahagi".

citer zeno paradox ni..menunjukkan manusia yg cuba measure using "ratio"..sama la mcm citer mcm mana archimedes nak determine nilai pi tu.

kita akan jumpa ratio-based maths ni dlm greek, hindu,..time2 tamadun manusia ni dah expert mengira using lot method..so maths guna ratio method pulak.

ok sekian.




firdaus.9898 said...

last one,

matematik ni bukan "pelajaran mengira pantas"..pelajaran sifir seperti yg dipikir oleh adik adi putra dan ketua saintis dunia...

matematik ni philosophy of logic.

adik adi putra. aku x tahu apa jadi pada kau. tapi matematik ni bukan limited to kaedah mengira/sifir semata-mata. maths ni cantik kalau ko delve deep to its philosophy.


karl said...

ok, bagus firdaus. ko antara salah sorang pembaca yang faham ape yang jerung ni ceritakan.

firdaus.9898 said...

ah?

erm kt terfaktab tu riuh ruang komen..semua citer perasaan.

kt sarkasis tu riuh ruang komen..semua citer pasal troll fun..

kt sokerleaks tu riuh ruang komen..citer pasal bola..

bila agaknya orang kita nak riuh bincang2 pasal knowledge2 ni ye....blog ni je aku tau blog bahasa melayu yg dedicated pasal science/knowledge..


karl said...

kita tak boleh paksa orang nak bincang pasal apa. kita boleh tunjuk jalan je.

pikir kool said...

zeno's paradox is a fallacy.

it is based on the wrong premise that for displacement to occur, the division between the distance ad infinitum must first be fulfilled.

the number of division possible between two points is infinite but the distance itself is not. thus, the paradox is not an actual paradox.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...