05 December 2012

Nampaknya Kita Sudah Menemui Partikel Baru

Pusat PseudoSains, 5 Dis : Pada tahun 2009 lepas, ahli fizik di Fermilab, Chicago telah menemui sebuah partikel yang agak ganjil. Partikel itu diberi nama Y(4140). Partikel ini telah memberi kemisterian kerana ciri-ciri partikel ini boleh memberi jalan untuk menghasilkan bahan baru. Namun setelah kajian menyeluruh terhadap partikel baru ini dengan menggunakan Large Hadron Collider. Pada November 2012, partikel ini telah di-sahkan kewujudannya tetapi masih belum pasti sama ada ia boleh disesuaikan dengan partikel lain seperti proton dan neutrons kerana ahli fizik kekurangan kefahaman untuk memahami jasad partikel ini. Partikel ini secara ringkasnya mempunyai 4.1 elektronvolts (GeV). Walaubagaimanapun, ini merupakan penemuan yang amat menarik.



Share |

3 komen:

Blue Vader said...

okey

first time aku dengar partikel mase zaman sekolah menengah..

bila naik universiti, aku didedahkan dgn bahan bacaan pasal quark particles. bila aku tnya lecturer, quark particles ni ada macam2. ada strange quark, up quark, down quark. lepas tu dia kenalkan aku dengan neutrino, WISP and other things that i can't imagine nor understand at that time..

now your article telling me there is new particles found!!??

just how many f*ckin particles did scientists found at the hadron collider?

Well, sciences community will going to be like awkward and freak after all...hehee....

p/s: aku suka blog kau, explaination mudah giler. senang aku faham.. kau memang pandai bercerita bro.bnyk info saintifik macam theoratical fizik yang aku bace dalam jurnal omputih tapi aku tak paham sgt. your explaination are gooooooood keep it up!

AlexiaAqram said...

sebenarnya y(4140) ni odd particle sebab ciri-cirinya strange quark. aku gusar kalau aku cerita pasal strange quark, tak ramai yg faham.

jadi aku ringkas kan (agar mudah difahami) oleh orang yang bukan bidang dengan ayat ;

hey kita dah jumpa partikel baru. menarik tahu?

kehkehkeh. kan mudah? nak lebih faham. jurnal dan buku teks kan ada.

biskut said...

ini cerita pasal god's particle atau Higg boson ke?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...