30 July 2012

Craniopagus parasiticus

Rebeca Martinez



 Pasqual Pinon






   Edward Modrake


Manar Maged


Budak Lelaki Berkepala Dua dari Bengal



Craniopagus parasiticus merupakan suatu keadaan di mana pasangan kembar yang tak memiliki tubuh badan yang sempurna atau tak ada badan langsung, melekat di bahagian kepala pasangan kembar yang mempunyai tubuh badan yang berkembang secara normal.

Setakat ni rekod yang didokumentasikan dalam sejarah perubatan moden ada tiga kes, iaitu kes Manar Maged daripada Mesir, Rebeca Martinez daripada Republik Dominican dan kes "Budak Lelaki Berkepala Dua dari Bengal" yang lahir pada 1783. Manar Maged dan Rebeca Martinez meninggal dunia semasa pembedahan yang dilakukan sebagai percubaan untuk memisahkan kepala kembar parasit mereka, manakala budak lelaki daripada Bengal meninggal dunia kerana serangan ular tedung.

Satu lagi kes yang popular yang berlaku di England melibatkan seorang kerabat bangsawan iaitu Edward Modrake. Beliau memiliki sebuah lagi muka yang bercantum di bahagian belakang kepala beliau. Muka yang satu lagi tu tak boleh bercakap, tetapi boleh menangis dan ketawa. Edward Modrake merayu kepada setiap doktor yang beliau jumpa supaya memisahkan muka kembar parasit beliau sebab beliau mendakwa muka kembar yang satu lagi tu selalu membisikkan ayat-ayat dan bahasa syaitan pada dia bila menjelang waktu malam. Tapi semua doktor yang mengendalikan kes beliau tak berani berbuat demikian sebab dorang tak berani nak ambil risiko, dan tiada kepakaran dalam mengendalikan kes semacam tu pada zaman tersebut. Akhirnya, Edward mengambil keputusan untuk membunuh diri pada umur 23 tahun.


p/s Mohon jangan ambil gambar kat atas kemudian post kat facebook sambil letak tag, "dajal sudah ada", "bukti freemason wujud" dan segala macam bullshit yang bertujuan menipu orang Melayu. Masalah kesihatan semua individu dalam gambar tu ada penjelasan dari sudut perubatan. Tq.



Share |

25 July 2012

Ubat dan puasa

Ada sesetengah orang terpaksa makan atau gunakan ubat-ubatan semasa bulan Ramadhan. Bagi yang Muslim/Muslimah, kadang2 perkara ni jadi masalah sebab ada ubat yang kena makan tiga kali sehari, empat kali sehari. Jadi kat bawah ni ada pamplet pasal penggunaan ubat masa untuk mereka yang berpuasa. 







Share |

20 July 2012

Einstein vs Hawking



Hari ni kita belajar sejarah fizik moden melalui muzik rap. Enjoy.




Share |

17 July 2012

Pink bukan sejenis warna

Roomate aku tiba-tiba tanya aku.
"Engko tahu tak pink tu bukan sejenis warna?"
Dalam mengantuk aku jawab.
"Habis tu, apa? Nasi Lemak?"

Keesokan harinya aku cuba lar cari source-source dan artikel untuk menjawab persoalan roomate aku tu. Ya betol kata roomate aku. Pink bukan sejenis warna. Habis tu ape? Kalau kita lihat struktur asal dari mana datangya warna-warna ini ialah dari sebenarnya dari cahaya putih yang apabila terbias membentuk 7 warna pelangi yang umumya kita ketahui sejak sekolah rendah lagi.




7 asas warna pelangi yang semua sedia maklum dari kecil lagi. But where the heck is Pink? Tiada dalam 7 warna pelangi. Maksudnya warna pink ini ialah bukan termasuk dalam warna spektrum cahaya. Persoalannya, bagaimana otak kita boleh mentafsir warna pink itu wujud dalam dunia kita.

Satu cara untuk membuktikan pink ialah bukan sejenis warna adalah dengan melihat objek dibawah secara terus lebih kurang 30 saat dan selepas lihat backgroud putih blog ini. Apa yang dapat dilihat? Warna apa yang dilihat?













Kalau seorang manusia yang normal yang mempunyai daya penglihatan yang sempurna. Kita akan dapat melihat satu objek bulat yang berwarna hijau. Ya tidak? Warna yang terhasil iaitu hijau yang kita nampak tadi sebenarnya ialah warna yang dipanggil warna pelengkap kepada asal yang kita tengok. Warna pelengkap ialah warna yang ditafsir terbalik oleh mata. Merah dan warna pelengkapnya ialah biru muda, oren kepada biru dan kuning kepada violet.

Semua warna yang disebut diatas, warna pelengkapnya ada dalam spektrum warna kecuali hijau. Sebenarnya spektrum warna mempunyai range wavelengths masing-masing. Merah wavelength paling panjang, violet paling pendek dan lain-lain warna adalah di antara merah dan violet. Jadi, macam mana mata membezakan warna-warna kat atas dunia ni?

Bila mata melihat sesuatu objek yang berwarna. Ya, semua objek berwarna. Retina sebenarnya melihat dan membezakan panjang wavelength sesuatu objek itu. Senang cerita, warna dibezakan oleh panjang wavelength dan otak mentafsir wavelength yang kita nampak itu sebagai experience dan tersimpan kemas dalam memori otak. Contohnya, sebenarnya dari kecik lagi kita diajar wavelength panjang ini, warna ini. Tapi masih tak menjawab persoalan pink bukan sejenis warna.

Hurmm. Bagaimana pula bila mata melihat dua wavelength yang berlainan pada satu masa? Contoh violet dan merah dilihat pada satu masa. Ada dua pilihan yang diintepret oleh otak apabila berlaku situasi ini.

1. Otak akan mengambil jalan mudah dengan mengambil warna yang berada di tengah-tengan antara merah dan violet iaitu hijau (bukan hasil campuran dua warna itu)
2. Atau mencipta warna baru pertengahan antara merah dan violet.

Pink adalah bukti otak melakukan pilihan yang ke-2. Warna pink telah dicipta oleh otak untuk merapatkan hubungan antara merah dan violet kerana warna itu tidak wujud dalam spektrum cahaya. Pink tidak mempunyai wavelength yang boleh dikaitkan dengannya tidak seperti warna-warna spektrum lain. Spektrum cahaya mempuyai warna yang hilang kerana otak kita sendiri sudah boleh mentafsir warna yang hilang itu.



Lihat pusingan titik objek di atas. Apa yang ditafsir oleh otak. Warna pelengkap kepada pink iaitu warna hijau. 

Tetapi bila saintis superimposed the red end of the spectrum to the blue end, warna pink terhasil. maksudnya cahaya putih melalu satu prisma laluh menghasilkan 7 warna dan sekali lagi warna merah dan biru melalui prisma lalu menghasilkan warna pink. Pink ialah satu-satunya warna yang tidak mempunya wavelength sebagai satu single wavelength kepada cahaya. Ramai pula bertanya bagaimana dengan warna coklat? Warna coklat mepunyai wavelengthnya sendiri kerana warna coklat sebenarnya terletak antara warna merah dan kuning dalam spektrum cahaya. Dalam erti kata lain coklat ialah warna merah yang mempunyai intesiti yang rendah. 

Kesimpulannya, pink ialah bukan sejenis cahaya disebabka pink tidak mempunya wavelengthnya sendiri dan otak lah yang mencipta warna pink dan disimpan sebagai satu memori.


*credit to my roomate for this idea.




Share |
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...