28 September 2012

Pesanan khidmat masyarakat



Mesej sebenarnya, merokok tu bahaya.

Masa bergosip dengan sorang pakcik raya lepas, dia cakap harga rokok turun start 1 Oktober ni. Betul ke?


Share |

Sains vs Pseudosains





Share |

26 September 2012

Seksualiti merdeka




Amacam?


Share |

22 September 2012

Cita-cita

Kalau korang pun buat perangai macam ni, jangan risau. Aku pun lebih kurang macam ni jugak.





Share |

20 September 2012

Verizon oh Verizon


Verizon Communications ni merupakan syarikat komunikasi di US, ala lebih kurang macam Maxis, Celcom, TM jugak la. Pernah sekali dorang buat promosi servis dorang, bagitau yang dorang cuma charge 0.002 sen = US$ 0.00002. Tapi dalam sistem bil dorang, dorang letak servis charge dorang US$ 0.002. Jadi, dalam promosi cakap lain, tapi charge harga lain. Ini menyebabkan rage di kalangan pengguna. Bila ada pengguna call Verizon tanya pasal kenapa harga lain, boleh pulak ade customer service yang defend dengan bertanya balik kepada pelanggan, ade beza ke US$ 0.002 dengan 0.002 sen? lol

Nak dijadikan cerita, ada orang yang upload cek bank macam kat atas ni kat internet, sebab nak menganjing Verizon yang tak tau nak bezakan nilai duit.

Nota: Randall Munroe, programmer dan bekas roboticist di NASA. Randall juga merupakan pengasas website xkcd. Tapi aku tak tau la sama ada cek bank ni betul-betul dihantar ke Verizon ke tak, atau pun betul ke Randall yang keluarkan cek ni.



Share |

15 September 2012

Sains dan media

Berita-berita penemuan dalam bidang sains memang menjemukan.



Tapi perkara di atas lebih baik berbanding apa yang jadi kat bawah ni.



Sumber: I fucking love science




Share |

Zeno's paradoxes


 Sumber: I fucking love science


 Faham tak ape yang jerung ni ceritakan?


 :)


Nanti aku cerita kemudian apa maksud cerita jerung kat atas ni. Korang dipersilakan cari buku atau google berkenaan "Zeno's paradoxes" atau "dichotomy paradox".

Akhirnya, aku dapat jugak post entri yang betul2 ikut tema blog ni. Haha.



Share |

13 September 2012

Amoeba


Sumber: http://www.facebook.com/beatricebiologist





Share |

11 September 2012

Ubat daripada sumber haiwan

Selain daripada sumber tumbuhan dan jugak kimia sintetik, produk farmaseutikal yang dihasilkan daripada sumber haiwan pun digunakan jugak dalam perubatan. Sebagai contoh, insulin suatu masa dulu diekstrak daripada pankreas lembu dan babi. Tapi selepas tahun 1980-an bila saintis berjaya menghasilkan insulin melalui teknik human recombinant, sekarang ni boleh dikatakan 93% daripada insulin di pasaran dihasilkan secara sintetik.

Antara tugas ahli farmasi, selain daripada jadi tukang bagi ubat, mereka jugak bertanggungjawab memastikan ubat-ubatan yang digunakan mematuhi aspek agama para pesakit. Sebagai contoh, kalau doktor bercadang nak bagi ubat pencair darah jenis enoxaparin kepada pesakit beragama Islam, ahli farmasi boleh cadangkan supaya alternatif lain digunakan untuk tujuan rawatan, contohnya fondaparinux. Walaubagaimanapun melainkan keadaan pesakit tu sendiri tak mengizinkan, sebagai contoh fungsi buah pinggang pesakit tak elok dan tak sesuai untuk gunakan fondaparinux, nak tak nak kena jugak la pakai enoxaparin tu.

Berikut merupakan senarai produk farmaseutikal yang berasal daripada sumber haiwan, particularly daripada babi, dan jugak alternatif rawatan yang dicadangkan. (Sumber: Drugs of Porcine Origin & Clinical Alternatives, Medicines Partnership Group, Keele University)

 
 



Share |
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...